Economia verde

Pagina verde. Ce facem cu medicamentele expirate sau de care nu mai avem nevoie? Spitalele sunt obligate să organizeze puncte de colectare a medicamentelor expirate, după ce au preluat sarcina de la farmacii. În Bucureşti majoritatea spitalelor au astfel de puncte, dar medicamentele nu se pot duce oricând

15.12.2024, 11:45 Autor: Mădălina Dediu Panaete

La începutul acestui an, legislaţia în ceea ce priveşte colectarea medicamentelor expirate s-a schimbat astfel că această sarcină s-a mutat de la farmacii la spitalele publice şi private Majoritatea spitalelor au organizat astfel de puncte, însă românii văd un minus la această schimbare mai ales că există un program bine stabilit în majoritatea cazurilor.  

Medicamentele expirate, considerate deşeuri menajere periculoase, pot fi duse de români la spitale sau la dispensare, în cazul localităţilor mai mici, legislaţia fiind modificată începând cu acest an. În Bucureşti, 18 din cele 19 spitale din subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) au organizat astfel de puncte de colectare a medicamentelor expirate, dar şi în majoritatea oraşelor mari sunt disponibile astfel de locaţii. 

„Deşeurile de medicamente colectate de la populaţie în recipientele respective intră în circuitul de transport şi eliminare a deşeurilor rezultate din activitatea medicală generate de spital, fiind predate operatorilor economici autorizaţi pentru această activitate, în conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii nr. 2.829/2022 privind aprobarea Metodologiei de evaluare a autovehiculelor utilizate pentru transportul deşeurilor rezultate din activitatea medicală“, au spus repre­zentanţii Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti la solicitarea ZF. Aceştia menţionează că deşeurile de medicamente se elimină numai prin incinerare, doar în unităţi autorizate, excepţie făcând deşeurile de medicamente aflate în recipiente sub presiune, care se recomandă a fi reciclate după depresu­rizarea completă“.

În România, se estimează că 1.500 de tone de medicamente ajung în fiecare an la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare, conform datelor de pe platforma hartareciclarii.ro. 

Astfel, poluarea nu este făcută doar de marile fabrici de medicamente, ci şi de consumatorii caznici, care în cele mai multe cazuri aruncă medicamentele expirate la coşul de gunoi sau în reţeaua de apă uzată. Acest lucru pune în pericol mediul în­conjurător şi creşte rezistenţa la antibiotice.  Până anul acesta, medicamentele expirate puteau fi duse la farmacii, care preluau aceste produse pur şi simplu sau după ce consumatorul completa un formular. 

Acum, spitalele publice şi private colectează aceste produse, însă schimbarea nu este văzută cu ochi buni de către mulţi români. 

Un pas în spate, după cum spun consumatorii 

„Mi se pare tare incomod. Trebuie să fac un drum special pentru asta. Am o pungă de medicamente expirate dar nu ajung să le duc. Trebuia să gândească mai bine această măsură. Câţi oameni colec­tează o cantitate mare de medica­mente pentru a le duce la un spital, dar nu în orice zi şi nu la orice oră?“, spune Irina, o locuitoare din Bucureşti, care colectează de obicei medicamentele expirate şi obişnuia să le lase în cea mai apropiată farmacie. La rândul ei, Nicoleta P., o tânără din Vâlcea, nu vede cu ochi buni această schimbare mai ales că nu are în apropiere un spital. „Am ajuns pur şi simplu să le arunc la gunoi pentru că mi se pare că presiunea pe noi este foarte mare. Avem pungi speciale pentru plastic,  pentru ambalaje cu garanţie, pentru hârtie, pentru sticlă, pentru baterii, am un borcan pentru ulei uzat, am un sac pentru deşeuri biodegradabile, iar acum trebuie să aştept să găsesc o ocazie să duc medicamentele expirate într-un interval în care în general sunt la serviciu şi nu am cum să ajung“, a spus ea. 

De exemplu, atât în Bucureşti, cât şi în marile oraşe, preluarea medicamentelor expirate se face după un program stabilit. 

„Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov anunţă lansarea unui program de colectare a medicamentelor expirate, în scopul protejării sănătăţii publice. Colectăm medicamente de orice tip, inclusiv tablete, capsule şi picături. Pentru asigurarea selectării şi predării corecte a acestor medicamente s-a amenajat în Pavilionul Central, în spaţiul folosit de agentul de pază de pe str. Octavian Augustus, vis-a-vis de farmacia Catena, în fiecare zi de marţi, în intervalul orar 08:00-10:00. Colectarea se va face sub supravegherea strictă a personalului din farmaciile cu circuit închis ale spitalului“, se arată într-un comunicat al Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

Ieşenii pot opta de exemplu şi să lase deşeurile de medicamente în recipienţi speciali, clasificaţi pe coduri de culoare, amplasaţi în holul de la parterul Ambulatoriului Extern al IRO. Populaţia poate lăsa medicamentele expirate sau/şi cele pe care nu le mai utilizează în cei patru recipienţi cu sistem antiretur, de luni până vineri, între orele 8.00-14.00.

Cu toate că mulţi consumatori nu văd cu ochi buni schimbările din domeniu., efectele poluării realizate prin intermediul medicamentelor care în final ajung în sol şi în pânza freatică au început să fie atent studiate, mai ales că doar în Uniunea Europeană 50% din medicamentele expirate nu sunt colectate corespunzător. 

De exemplu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Mureş a anunţat recent că în perioada iunie-octombrie s-au colectat de la populaţie 177,5 kg medicamente expirate sau neutilizate, respectiv: 11 kg în luna iunie, 34 kg în luna iulie, 39 kg în august, 29,5 kg în septembrie şi 64 kg în octombrie.

 

Cum se face colectarea medicamentelor expirate? 


Potrivit normelor de aplicare a legii, managerii de spitale sunt obligaţi să monteze containere pentru colectarea deşeurilor de medicamente în locuri accesibile cetăţenilor.

Spitalele vor asigura colectarea separată a medicamentelor expirate în patru categorii distincte:

deşeuri de medicamente citotoxice şi citostatice;

deşeuri de medicamente (cu excepţia celor citotoxice şi citostatice);

deşeuri de medicamente aflate în stare lichidă care sunt conţinute într-un recipient cu potenţial înţepător (fiole din sticlă, seringi preumplute cu medicament sau goale)

deşeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune (spray-uri).

Sursa: Hartareciclarii.ro

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank