♦ În continuare Belgia, Franţa, Spania, Italia sau Bulgaria se află în discuţii în ceea ce priveşte implementarea unor sisteme similare.
Germania, Finlanda şi Danemarca sunt ţările europene cu cele mai bune rezultate în ceea ce priveşte sistemele de tip garanţie-returnare aplicate la ambalaje, ratele de colectare depăşind, în cazul lor, 90%, potrivit unui raport RELOOP – Global Deposit Book 2022, publicat de Asociaţia Apelor Minerale din Europa (Natural Mineral Waters Europe).
În continuare Belgia, Franţa, Spania, Italia şi Bulgaria se află în discuţii în ceea ce priveşte implementarea unor sisteme similare. România a intrat în liga ţărilor cu un sistem garanţie-returnare (SGR) funcţional în noiembrie 2023. Prin sistemul de garanţie-returnare, România şi-a propus să colecteze şapte miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul al doilea după Germania la colectarea de ambalaje, conform datelor anunţate de Ministerul Mediului.
Totodată, România va colecta şi poate recicla de 3,5 ori mai multe ambalaje decât Slovacia, de exemplu, care are de colectat şi reciclat aproximativ două miliarde de ambalaje pe an, potrivit datelor RetuRO citate de compania de consultanţă de mediu Green Environment Support.
Conform obiectivelor UE, România trebuie să atingă până în 2026 ţinta de colectare şi returnare a ambalajelor de 85% pentru ambalaje de tip sticlă, 90% pentru cele din plastic şi 90% pentru metal.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE