♦ „Sper ca anul acesta autorităţile să fie mai proactive şi să nu aştepte să ajungem din nou în plină criză alergică înainte să ia măsuri“.
Ambrozia, plantă care creşte spontan şi care în fiecare toamnă devine un coşmar pentru români, în special pentru bucureşteni, trebuie să fie combătută până la 30 iunie, altfel instituţiile şi proprietarii de terenuri riscă amenzi de până la 20.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. „Am observat că în ultima vreme s-au curăţat câteva terenuri în cartier, dar sunt încă multe spaţii verzi unde ambrozia creşte nestingherită. Am alergie la ambrozie de aproape 10 ani şi în fiecare vară devine mai greu de suportat. Sper ca anul acesta autorităţile să fie mai proactive şi să nu aştepte să ajungem din nou în plină criză alergică înainte să ia măsuri”, spune Gabriel, un locuitor din oraşul Popeşti-Leordeni de lângă Bucureşti. La fel ca el, în România există alte peste 480.000 de persoane alergice la ambrozie, conform ultimelor date.
În iarna anului 2021, guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru combaterea ambroziei, printre care simplificarea procedurilor de verificare a terenurilor infestate cu ambrozie, care ar trebui realizate de autorităţile locale şi de Garda de Mediu. De asemenea, au fost crescute amenzile, până la 5.000 de lei pentru persoane fizice şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea ambroziei.
Alergia la ambrozie se manifestă, cel mai frecvent, prin strănut, mâncărime de nas sau ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii, şi este periculoasă, pentru că poate da forme severe şi se poate agrava în timp. Este o reacţie a sistemului imunitar care se amplifică prin contactul repetat, spun medicii alergologi.
„Statisticile arată că, din populaţia activă a României (9.000.000 de persoane), peste 480.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecţiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidenţiază o prevalenţă crescută a alergiei la ambrozie de 5,35% în populaţia activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat“, se arată pe site-ul reţelei de medicină privată Regina Maria. Deja, multe primării din ţară şi din Bucureşti au început să cureţe spaţiile verzi de ambrozie şi îi somează pe proprietarii/administratorii acestor spaţii să îndepărteze planta.
„Plantă cu un puternic efect alergic, afectează un număr tot mai mare de oameni, motiv pentru care măsurile de eliminare trebuie efectuate la timp, înainte de înflorire, perioada optimă pentru acest lucru cuprinzând lunile mai, iunie şi începutul lunii iulie. În cazurile de reinfestare este necesară intervenţia repetată până la eradicarea plantei”, se arată pe site-ul primăriei Leţcani (jud. Iaşi).
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE