Economia verde

Pagina verde. Interviu. Florentina Nanu, Urban Landscapes Romania: Avem proiecte de regenerare urbană în Bucureşti. Vrem să stimulăm schimbarea, am remarcat că spaţiul verde nu este prioritar în România

02.11.2022, 09:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Proiectul Urban Landscapes Romania a plecat de la o iniţiativă a unui grup din Olanda care împreună cu Ambasada Olandei la Bucureşti şi-au îndreptat atenţia şi resursele financiare asupra pieţei locale ♦ Finanţarea a fost acordată o singură dată, pentru perioada 2019-2022, şi a avut o valoare de 300.000 de euro ♦ Fondurile provin parţial de la statul olandez şi parţial de la companii din Olanda specializate în urbanism, peisagistică şi horticultură, însă şi unele primării din Bucureşti au contribuit cu bani.

Bucureştiul are nevoie de coerenţă şi de planuri integrate, pentru ca proiectele de dezvoltare să se împletească armonios, este de părere Florentina Nanu, un „actor“ implicat în proiecte de economie circulară, atunci când vine vorba de dezvoltarea sustenabilă a capitalei României.

„În Bucureşti, este nevoie de o viziune mai coerentă la nivel de oraş. Administrarea parcurilor istorice, de exemplu, nu înseamnă că ele sunt de neatins, pentru că au totuşi nevoie de îmbunătăţiri. Este însă uneori o lipsă de profesionalism care are numai efecte negative“, spune Florentina Nanu, parte din Urban Landscapes Romania, o iniţiativă de tip parteneriat public-privat pentru dezvoltarea României.

Proiectul a plecat de la o iniţiativă a unui grup din Olanda care împreună cu Ambasada Olandei la Bucureşti şi-au îndreptat atenţia şi resursele financiare asupra pieţei locale. Cum Florentina Nanu este fondatoarea companiei Business Development Group, un business de consultanţă, ea a fost „furnizor“ de informaţii şi a contribuit la implementarea ideilor în România. Practic, Business Development Group a preluat rolul de „liant“ între România şi Olanda în acest proiect.

„Astfel, 14 companii din Olanda, alături de Ministerul olandez al Afacerilor Economice şi Ambasada Olandei au implementat o finanţare de la statul olandez, cu care se fac trei lucruri: parteneriate locale pentru autorităţi publice pentru peisagistică, proiecte de schimb de cunoştinţe şi proiecte B2B (business to business – engl.). Rolul nostru este de liant între România şi Olanda.“

Finanţarea a fost acordată o singură dată, pentru perioada 2019-2022, şi a avut o valoare de 300.000 de euro. Fondurile provin parţial de la statul olandez şi parţial de la companii din Olanda specializate în urbanism, peisagistică şi horticultură, însă şi unele primării din Bucureşti au mobilizat resurse.

„În aceşti ani, am creat parteneriate, ne-am concentrat atenţia pe spaţiul verde din oraş şi modul în care el este gestionat de actorii publici şi privaţi, am organizat concursuri de soluţii cu studenţii USAMV (Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară - n. red.) şi cei ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, am făcut proiecte de­monstrative, precum plantări, aranjamente în oraş, pereţi verzi, soluţii pentru a uda spaţiile verzi cu apă pluvială, nu potabilă“, spune Florentina Nanu.

Totodată, Urban Landscapes România a organizat caravane, schimburi de experienţă şi întâlniri educaţionale pentru autorităţi publice, cadre didactice şi studenţi de la universităţile cu specific, precum şi profesionişti în domeniu din Bucureşti, Cluj, Oradea, Iaşi, Timişoara, Buzău şi alte oraşe din România. Scopul a fost de a facilita transferul de cunoştinţe pentru proiecte integrate de activare a spaţiului verde urban, prin folosirea unor soluţii moderne şi a unor specii reziliente, pentru adaptare la schimbările climatice şi creşterea calităţii mediului în oraşele din România.

Banii au fost astfel folosiţi şi pentru proiecte din afara Capitalei, un exemplu fiind o delegaţie a primăriei din Sibiu care a mers în Olanda pentru a vedea cum se implementează acolo un proiect de înverzire.

„Am vrea să ducem mai departe toate aceste proiecte şi să continuăm ceea ce am început. Noi vrem să stimulăm schimbarea, mai ales că am remarcat, printre altele, că spaţiul verde nu este prioritar în România, nici în proiecte private, nici în cele publice.“

Ea spune că speranţa ei şi a celor implicaţi în proiectul Urban Landscapes este că, pe viitor, municipalităţile nu vor mai alege soluţii ieftine, ci sustenabile.

„Vrem să combatem ideea de a planta doar de dragul de a planta. Noi degeaba venim cu materiale foarte bune, pentru că ne lovim de faptul că aici nu avem cu cine să lucrăm, nu avem oameni, nu avem utilajele potrivite. Degeaba ai materiale de calitate dacă nu ai cu cine să le implementezi.“

Prin Urban Landscapes, Florentina Nanu a adus în România concepte menite să dezvolte piaţa locală, cu precădere în domeniul economiei circulare, iar pe viitor, după ce deja a pus în aplicare câteva proiecte în Bucureşti, îşi doreşte să extindă colaborarea şi în oraşe precum Sibiu, Timişoara, Oradea, Iaşi, cu care se află deja în discuţii.

„Avem proiecte de regenerare urbană în Bucureşti, avem discuţii pentru diverse concepte şi vrem să le formulăm ca teme de concurs.“

Mai departe, cu bilanţurile proiectelor deja implementate, Florentina Nanu şi Urban Landscapes au de gând să meargă la autorităţi, pentru a le arăta ce s-ar putea face cu bani publici.

„Autorităţile sunt foarte deschise dacă le arăţi iniţiative care deja funcţionează.“

Câteva dintre aspectele pe care Florentina Nanu le consideră prioritar de soluţionat în Bucureşti sunt tratarea spaţiul verde într-o manieră integrată, îmbunătăţirea amenajărilor pe râurile din oraşe, a spaţiilor dintre blocuri, precum şi a gărilor, cu împrejurimile lor.

 

Cine este Florentina Nanu?

Fondator al Business Development Group, companie de consultanţă în domenii precum agricultură, schimbări climatice sau energie regenerabilă, Florentina Nanu este de profesie economist, specializat în promovarea inovării în sectoarele mediu, agricultură şi eficienţă energetică în clădiri, având experienţă în promovarea modelelor de colaborare pentru adaptarea la schimbări climatice.

Este expert-cheie în proiecte europene pentru promovarea serviciilor ecosistemice, (re)construcţie ecologică şi dezvoltare durabilă a comunităţilor. Florentina Nanu are experienţă în colaborarea cu specialişti în arhitectură, urbanism, peisagistică, horticultură şi agricultură.

 

Pagina Verde este o pagină dedicată ştirilor despre Economia verde care apare în fiecare săptămână în ziarul de miercuri.

► Cum reducem poluarea? ► Cum facem să avem un aer curat în oraşe? ► Cum eliminăm plasticul din natură? ► Ce alternative nepoluante avem pentru transport? ►  Cum reducem consumul de energie? ► Cum reciclăm mai simplu? Sunt câteva dintre temele asociate ideii de economie circulară pe care le dezbatem în această pagină în fiecare miercuri.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în Pagina Verde, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank