Mai mult de opt români din zece recunosc nevoia de a-şi schimba şi adapta stilul de viaţă la efectele schimbărilor climatice, potrivit sondajului anual cu privire la climă, comandat de Banca Europeană de Investiţii (BEI). Printre provocările cu care se confruntă ţara lor, respondenţii au plasat schimbările climatice pe locul al doilea după creşterea costului vieţii. Mai mult, 90 % dintre români sunt de acord că sunt necesare cheltuieli imediate pentru adaptarea la schimbările climatice pentru a evita costuri mai mari în viitor.
În 2024, România a fost afectată de inundaţii grave provocate de furtuna Boris în perioada 14–16 septembrie, afectând în special judeţele Galaţi şi Vaslui. Inundaţiile au provocat cel puţin şapte decese, mii de evacuări şi pagube la aproximativ 6.000 de case.
Pe măsură ce frecvenţa şi gravitatea dezastrelor naturale cresc, continuă să crească şi impactul economic al schimbărilor climatice. Conform unui raport al Agenţiei Europene de Mediu, Europa este în prezent continentul care se încălzeşte cel mai rapid, şi se aşteaptă ca fenomenele meteorologice extreme să crească odată cu creşterea temperaturilor globale. Această escaladare ridică probleme semnificative pentru infrastructură şi ameninţă stabilitatea aprovizionării cu apă şi alimente la nivel global, subliniind nevoia urgentă de strategii cuprinzătoare de adaptare la schimbările climatice.
BEI a publicat recent al şaptelea Sondaj anual cu privire la climă, care surprinde opiniile a peste 24.000 de respondenţi din UE şi SUA cu privire la schimbările climatice. La sondaj, realizat în august 2024, au participat şi 1.000 de persoane din România.
Respondenţii români consideră schimbările climatice a doua cea mai mare provocare cu care se confruntă ţara, după creşterea costului vieţii.
În timp ce respondenţii români recunosc oportunităţile economice ale măsurilor de adaptare la impactul schimbărilor climatice, experienţa lor personală cu fenomenele meteorologice extreme sporeşte sentimentul că sunt necesare acţiuni urgente.
Astfel, 83 % dintre români (faţă de 72 % în UE) recunosc că vor trebui să îşi adapteze stilul de viaţă din cauza schimbărilor climatice. Mai mult, 46 % (faţă de 35 % în UE) cred că vor fi nevoiţi să se mute într-un loc mai puţin vulnerabil la schimbările climatice, chiar şi la nivel local (pentru a evita inundaţiile, incendiile forestiere sau alte fenomene meteorologice extreme). Iar 38 % spun că vor fi nevoiţi să se mute într-o regiune sau ţară mai răcoroasă (cu 10 puncte peste media UE).
Care cred românii că sunt priorităţile pentru adaptarea în faţa condiţiilor climatice:
♦ Plantarea de vegetaţie care este mai rezistentă la schimbările climatice (53 %, cu 18 puncte peste media UE)
♦ Răcirea oraşelor (45 %)
♦ Îmbunătăţirea infrastructurii, de exemplu, prin sisteme de drenaj mai bune, bariere împotriva inundaţiilor, adăposturi împotriva furtunii sau reţele electrice rezistente (43 %)
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE