Economia verde

Pagina verde. Iulia Sbiera, Pehart Grup: Unul dintre obiectivele noastre este eficienţa energetică. Am luat în calcul folosirea panourilor fotovoltaice

17.08.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Recent, Pehart Tec a introdus în portofoliu noi game de şerveţele, care se vând în ambalaje reciclabile, după investiţii de două milioane de euro.

Producătorul de hârtie Pehart Grup, controlat de fondul de private equity Abris Capital, are planificate investiţii pentru a eficientiza costurile cu energia, în condiţiile unor creşteri fulminante ale preţurilor cu aceste utilităţi în ultimele luni.

„Sustenabilitatea este una dintre preocupările noastre principale, aşa încât încercăm mereu noi soluţii în această direcţie. Unul dintre obiectivele noastre este eficienţa energetică, inclusiv căutarea unor soluţii fezabile pentru introducerea energiei verzi. Am luat în calcul folosirea panourilor fotovoltaice, care să asigure un grad semnificativ de independenţă energetică în procesul de producţie“, a spus recent Iulia Sbiera, CFO la Pehart Grup, ca răspuns în vederea realizării anuarului ZF Cei mai mari jucători din economie – ediţia 2022.

Recent, Pehart Tec a introdus în portofoliu noi game de şerveţele, care se vând în ambalaje reciclabile, după investiţii de două milioane de euro.

„Vom continua investiţiile în planul de dezvoltare al companiei pe piaţa internă şi totodată urmărim o consolidare a poziţiei Pehart şi în raport cu jucătorii de pe piaţa europeană de profil. Ne propunem să acoperim o mare parte a pieţei hârtiei din România şi din regiune şi să diversificăm portofoliul de produse Pehart. În prezent, estimăm că aproximativ 40% din toată hârtia vândută la raft în România este produsă de Pehart Group.“

Pe plan local, Pehart Grup are activităţi în două fabrici – în Sebeş, judeţul Alba, şi Dej, judeţul Cluj, unde produce hârtie pentru uz casnic. Compania are în jur de 600 de angajaţi şi poate produce maximum 100.000 de tone de hârtie, fie vândute ca atare, fie procesată.

Pehart Tec Grup a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 512 milioane de lei, în scădere cu 6% faţă de 2020. Profitul s-a diminuat şi el, de la 79 de milioane de lei în 2020 la 20 de milioane de lei anul trecut, în vreme ce numărul de angajaţi a crescut uşor, ajungând la 519. Pentru 2022, producătorul de hârtie şi-a bugetat investiţii în valoare de 59 de milioane de lei.

Brandul său cel mai cunoscut este Pufina, dar compania este prezentă în comerţ şi cu brandurile Alint şi Altessa. De asemenea, produce şi mărci proprii pentru marii retaileri.

În 2017, omul de afaceri Ioan Tecar din Dej a ieşit din acţionariatul Pehart Tec, după ce a finalizat vânzarea businessului către fondul de private equity Abris Capital, care mai are în portofoliu şi alte companii locale, printre care firma GTS – Global Technical Group, din domeniul IT, şi grupul Green Group, activ în segmentul de procesare de deşeuri.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank