Economia verde

Pagina verde. Joachim Steenstrup, Eurowind: „Avem nevoie de producţie în Europa atât pentru domeniul energetic, cât şi pentru alte industrii, chiar dacă asta presupune costuri mai mari. Nu mai putem lua totul din China“

22.05.2023, 12:00 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu

Eurowind este prezentă pe piaţa locală din 2010 şi are în acest moment în operare trei unităţi, care au fost construite în 2010 şi 2011. Portofoliul său se apropie de 4 GW putere instalată.

Compania daneză Eurowind, care dezvoltă proiecte de energie regenerabilă, vede resursele solare ca având cel mai mare potenţial de creştere în România.

„Solarul are potenţialul de a creşte cel mai rapid în România. Mai mult ca sigur, piaţa se va tripla sau cvadrupla până în 2030, deoarece centralele de acest tip sunt cel mai rapid de proiectat şi de construit. De aceea, toţi dezvoltatorii o văd ca pe o soluţie rapidă - aici şi acum“, a spus Joachim Steenstrup, director external affairs and strategy la Eurowind, în cadrul videoconferinţei ZF/ Raiffeisen Bank „Economia verde: panourile fotovoltaice – viitorul producţiei de energie?“.

Eurowind este prezentă pe piaţa locală din 2010 şi are în acest moment în operare trei unităţi, care au fost construite în 2010 şi 2011. Portofoliul său se apropie de 4 GW putere instalată.

„Mai avem în dezvoltare un proiect de energie eoliană de 48 MW. Construcţia va demara anul acesta, urmând să devină operaţională anul viitor. În paralel, vrem să demarăm construcţia unui alt proiect solar, de 70 MW, spre finalul anului. Mai mult ca sigur, vom mai lua o decizie de investiţie pentru 2023 care vizează cel puţin 200 MW solar şi 100 MW eolian în România.“

Proiectele solare se construiesc mai rapid decât cele eoliene, spune Joachim Steenstrup, atât în ceea ce priveşte proiectarea, cât şi când vine vorba de construcţie. „De exemplu, un proiect solar mare se poate construi şi în patru-cinci luni dacă este nevoie. Aici este inclusă şi conectarea la reţea, o provocare, dar nu cu mult mai mare faţă de alte pieţe din Europa sau America. Amplasa­rea panourilor, a invertoarelor şi a transformatoarelor nu ia foarte mult timp. Cel mai mult timp este în faza de proiectare şi în procurarea pieselor necesare proiectului, unde livrările pot ajunge şi la 8-12 luni.“

De altfel, în privinţa aprovi­zionării cu echipamente, dificultăţile se resimt de mai multă vreme. Cererea foarte mare din Ucraina de cabluri şi transformatoare cu provenienţă din Asia pune probleme pentru dezvoltatorii de proiecte.

„Ca o lecţie în urma pandemiei de COVID-19 şi a războiului din Ucraina, Europa ar trebui să devină mai bună în furnizarea de echipa­mente, atât în domeniul energetic, cât şi în cazul altor industrii. Avem nevoie să producem în Europa, chiar dacă acest lucru presupune costuri mai mari. Evenimentele recente ne-au arătat că nu pot funcţiona lucrurile ca acum 15 ani, când luam totul din China.“

Compania este prezentă pe zona de dezvoltare de proiecte eoliene în Danemarca, Suedia, Germania, dar şi în România, unde are o echipă locală de conducere. Danezii au pornit ca o afacere de familie, având în prezent competenţe şi în zona de dezvoltare a parcurilor solare.

Potrivit datelor publicate în raportul 2021-2022 al Eurowind, compania avea la acel moment venituri de 173 de milioane de euro, profitul fiind de 93 de milioane de euro.

Tot la acel moment, portofoliul în dezvoltare era de 25,5 GW, cea mai mare creştere fiind atribuită României, unde danezii văd un potenţial de dezvoltare major.

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank