Economia verde

Pagina Verde. Knauf: În România, aproximativ 85% din clădiri au nevoie de izolaţie pentru a îndeplini cerinţele de performanţă energetică

23.11.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ De la an la an, piaţa materialelor termoizolante creşte cu aproximativ 5%.

Cea mai mare parte a clădirilor din România are nevoie de termoizolaţie pentru a se conforma noilor cerinţe de eficienţă energetică, în contextul măsurilor propuse de Uniunea Europeană, pentru reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

„În România, aproximativ 85% din clădiri au nevoie de izolaţie pentru a îndeplini cerinţele de performanţă energetică. Ca urmare, există o nevoie urgentă de a inspira un val de renovare în toată ţara pentru a ajuta la reducerea consumului de energie şi la îmbunătăţirea securităţii energetice a ţării“, spun reprezentanţii grupului german pro­ducător de materiale de construcţii Knauf.

Pe lângă economisirea energiei, reno­varea clădirilor reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi stimulează economia. „În Europa, clădirile sunt responsabile pentru 36% din emisiile de CO2, iar renovarea contribuie la o acţiune semnificativă împotriva schimbărilor climatice, creând în acelaşi timp mii de noi locuri de muncă“, adaugă ei.

În acest context, grupul Knauf a anunţat recent o investiţie de peste 200 de milioane de euro pe piaţa locală, în noi fabrici. Knauf este prezent pe piaţa locală prin două companii – Knauf Insulation şi Knauf Gips, prin care va dezvolta două unităţi de producţie, în judeţele Mureş şi Cluj, unde va produce materiale de izolaţii, gips-carton şi profiluri metalice. Împreună, cele două fabrici vor angaja peste 200 de oameni.

Una dintre fabricile grupului se va afla în localitatea Târnăveni din judeţul Mureş şi implică o investiţie de peste 135 de milioane de euro.

Cea de-a doua fabrică a grupului Knauf va fi în Huedin, judeţul Cluj, şi va presupune o investiţie de 76 de milioane de euro.

La nivel mondial, Knauf Group are aproximativ 40.000 de angajaţi care lucrează în peste 90 de ţări şi peste 300 de fabrici. Grupul, care este un business de familie, a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de peste 12,5 miliarde de euro.

Piaţa izolaţiilor, pe care activează Knauf Insulation şi Knauf Gips, a avut un trend ascendent în ultimii doi-trei ani, spun reprezentanţii celor două companii, ajungându-se în situaţia unui nivel de cerere mai mare decât oferta. Astfel, de la an la an, piaţa materialelor termoizolante creşte cu aproximativ 5%.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank