♦ În unele ţări, recuperarea energiei din deşeurile de ambalaje a contribuit în mod semnificativ la rata globală de recuperare. ♦ Dintre ţările UE, cea mai mare recuperare de energie din deşeurile de ambalaje a fost înregistrată în Finlanda (37,3%).
Fiecare locuitor din România generează anual peste 130 de kilograme de deşeuri din ambalaje, iar 48 de kilograme din acestea, adică 36% din total, arată o analiză ZF e baza datelor de la Eurostat. Practic, deşi cantitatea de ambalaje care ajunge în centrele de colectare şi sortare a crescut de mai bine de două ori în ultimul deceniu, reciclarea nu a ajuns să evolueze în acelaşi ritm. Din cantitatea totală de ambalaje care ajunge să fie aruncată, doar 42% ajunge să fie recuperată. Conform datelor Eurostat, Belgia a avut cea mai mare rată de recuperare dintre ţările UE, la 99,1%, precum şi cea mai mare rată de reciclare, la 80%.
De altfel, la nivelul Uniunii Europene, principala formă de recuperare este reciclarea în toate ţările raportoare. În unele ţări, recuperarea energiei din deşeurile de ambalaje a contribuit în mod semnificativ la rata globală de recuperare.
Dintre ţările UE, cea mai mare recuperare de energie din deşeurile de ambalaje a fost înregistrată în Finlanda (37,3%). În Grecia şi Bulgaria, nu a existat o recuperare de energie din deşeurile de ambalaje, conform Eurostat.
În 2022, ţinta de 55% deşeuri de ambalaje reciclate a fost îndeplinită de toate ţările UE, cu excepţia Croaţiei (52,4%), Ungariei (44,6%; date 2020), Greciei (43,4%), România (39,9%) şi Maltei (31,8%). Din 2025, obiectivul de reciclare este crescut la 65%. Dintre ţările UE, 13 şi-au atins deja acest viitor obiectiv în 2022, alte şase ţări atingând acest obiectiv cu rate de reciclare de peste 60%.
Datele Eurostat mai arată că în UE în perioada 2011–2022, generarea tuturor tipurilor de deşeuri de ambalaje a crescut, deşi într-o măsură diferită. Cele mai mari creşteri relative au fost observate pentru deşeurile de ambalaje din plastic, urmate de hârtie şi carton şi lemn. În cantităţi absolute, deşeurile de ambalaje din hârtie şi carton au crescut cel mai mult.
Rata de reciclare a deşeurilor de ambalaje a crescut continuu din 2011 până în 2016, a scăzut uşor sub nivelul din 2011 în 2020 şi 2021, dar s-a recuperat în 2022, potrivit Eurostat.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE