Economia verde

Pagina verde. Mircea Fechet, ministrul mediului, la dezbaterea privind organizarea Romsilva: Regia Naţională a Pădurilor a reuşit cu chiu cu vai să nu iasă pe minus în 2024. Ar trebui şi ea să aibă performanţa unor ocoale similare, administrate cu un management mai bun şi care obţin la sfârşitul fiecărui an nişte performanţe economice mai bune

14.05.2025, 09:00 Autor: Mădălina Dediu Panaete

♦ Ministerul Mediului, Apelor ÅŸi Pădurilor (MMAP) a pus în consultare publică  un proiect de hotărâre de Guvern privind reorganizarea Regiei NaÅ£ionale a Pădurilor Romsilva, iar reforma demarată de minister include inclusiv reducerea posturilor de directori cu de la 121 la 17, cu mandate de cinci ani ÅŸi indicatori de performanţă.

Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor şi pădurilor, instituţie care are în subordine şi Regia Naţionale a Pădurilor -Romsilva (RNP), spune că proiectul de hotărâre de guvern privind reorganizare a RNP-ului este unul dintre jaloanele din PNRR aferentă cererii de plată numărul patru, ce va fi depusă foarte curând la Comisia Europeană şi speră că Hotărârea de Guvern va fi terminată în timp util.

„Însă, eu cred că ÅŸi în lipsa acestui jalon din PNRR ÅŸi indiferent cine ar fi fost ministru,  este obligatorie discuÅ£ia despre reforma RNP-ului, pentru că suntem confruntaÅ£i de la un an la altul ÅŸi din ce în ce mai puternic de o serie de factori care afectează activitatea regiei, fie că discutăm despre piaÅ£a lemnului, fie că discutăm despre principalele pieÅ£e unde desfacem masa lemnoasă, fie că discutăm despre preÅ£ul masei lemnoase care fluctuează foarte mult de la un an la altul ÅŸi uneori de la o lună la alta“, a spus ministrul la dezbaterea publică privind organi­zarea Romsilva. Recent, Ministerul Mediului a pus în consultare publică  un proiect de hotărâre de Guvern privind reorganizarea Regiei NaÅ£ionale a Pădurilor Romsilva, iar reforma demarată de minister include inclusiv reducerea posturilor de directori cu de la 121 la 17, cu mandate de cinci ani ÅŸi indicatori de performanţă.

Mircea Fechet mai spune că printre lucrurile care afectează activi­tatea Romsilva se numără şi ceea ce se întâmplă în SUA, de războiul din Asia, dar şi de schimbările climatice care afectează productivitatea.

„Anul trecut, am reuşit cu chiu cu vai să nu ieşim pe minus (cu rezultatul Romsilva – n. red.), ceea ce ar fi fost o tragedie şi ar fi fost o ruşine pentru Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi înţelegând că profitul a fost unul extrem de modest anul trecut“.

În bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024, Romsilva bugetase un profit net de peste 82 de milioane de lei, faţă de un profit net de 226 de milioane de lei raportat în 2023.

De asemenea, pentru anul trecut, com­pania şi-a propus venituri totale de 3,6 miliarde de lei faţă de nivelul de peste 3,7 miliarde de lei în anul 2023.

Ministrul a adăugat că deşi profi­tul nu este neapărat scopul Regiei, acest indicator este important mai ales că este vorba despre o bogăţie a statului care trebuie să fie adminis­trată cum trebuie.

„E adevărat că nimeni nu pretinde asta, deşi poate ar trebui ca şi Regia Naţională a Pădurilor să aibă performanţa unor ocoale similare, administrate cu un management mai bun probabil şi care obţin la sfârşitul fiecărui an nişte performanţe economice mai bune. (...) Eu cred că trebuie să fim ambiţioşi şi în legătură cu performanţa din punct de vedere economică.“, a continuat ministrul.

El subliniază că este importantă o utilizare cât mai bună a resurselor pe care Regia le are astăzi şi o mai bună coordonată în interiorul regiei.

„M-am opus de la început oricărei forme de desfiinţare a posturilor de pădurari sau a posturilor celor care se ocupă efectiv de administrare a pădurii. Eu cred că dacă va trebui într-o zi să strângem cureaua, nu trebuie să o strângem începând cu cei mai mici, cu cei care efectiv îşi desfăşoară activitatea în pădure“.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează aproximativ 4,2 milioane de hectare de păduri, aflate în proprietatea publică a statului sau în alte forme de proprietate, pe baza de contracte.

O campanie editorială Ziarul Financiar