• Leu / EUR5.0847
  • Leu / GBP5.7545
  • Leu / USD4.3768
Economia verde

Pagina verde. Model de business durabil. Cum a reuşit un antreprenor să facă o distilerie sustenabilă: Suntem 100% independenţi energetic. Fiecare picătură de ploaie care ajunge pe acoperiş este captată

15.10.2025, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Cristian Dragu a primit moştenire de la bunici o livadă în Scorţoasa (judeţul Buzău) şi a dez­voltat Distil Art, o disti­lerie artizanală unde a reuşit să folosească în mod sustenabil toate resursele. „Folosim energie regenerabilă, suntem 100% independenţi energetic pentru că avem panouri fotovoltaice. Apa pe care o folosim în procesul de răcire a cazanului de distilare, precum şi apa menajeră e folosită din recuperarea şi tratarea apei de ploaie. Am făcut un bazin unde captăm fiecare picătură de apă de ploaie care ajunge pe acoperişul distileriei şi folosim această apă. Mai mult, reuşim să recuperăm această apă şi o refolosim“, a spus antreprenorul. De asemenea, el a menţionat că sâmburii de la fructe sunt folosiţi în procesul de încălzire a cazanului.

„99% din ceea ce facem este prietenos cu mediul. Zona în care este distileria este izolată de zona populată, este în mijlocul naturii şi încercăm pe cât se poate de mult să nu stricăm cu nimic echilibrul natural din zona respectivă. Pe lângă asta, conceptul nostru este îndreptat şi către dezvoltarea unei economii locale pe orizontal“, a povestit Cristian Dragu.

Astfel, el achiziţionează materiile prime de la producători locali astfel încât şi livezile abandonate să revină la viaţă.

 De altfel, Distil Art face parte din Slow Food Buzău, o comunitate de producători locali, proprietari de pensiuni din Buzău şi pasionaţi de produse sănătoase, iar unul dintre criteriile pe care un producător trebuie să le îndeplinească pentru a se alătura acestei comunităţi este aceea de a pune pe piaţă un produs sustenabil. Primele produse Distil Art, adică ţuică şi palincă, au fost realizate la finalul anului 2023 după un proces lung de obţinere a tuturor autorizaţiilor. Iar în mai anul trecut, Distil Art a început să pună pe piaţă produsele.

„Pe noi ne ajută foarte mult să achiziţionăm fructe de la mici producători şi aşa dezvoltăm şi pe orizontală economia locală, care este destul de grav afectată de fenomenul de depopulare şi de îmbătrânire a populaţiei. În ultima perioadă ne-a ajutat că suntem printre puţinele disti­lerii care fac parte dintr-un Geopark UNESCO. Iar în principiile UNESCO există şi conceptul de dezvoltare la nivel local şi atunci e foarte important să susţinem şi alţi producători“, a punctat Cristian Dragu.

O campanie editorială Ziarul Financiar