Economia verde

Pagina verde. O platformă online calculează amprenta de carbon personală în decurs de un an în materie de transport, deşeuri şi consum de energie

10.05.2023, 18:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Calculatorul disponibil pe platforma economiecirculara.eu are algoritmi care se bazează pe standarde şi măsurători internaţionale şi măsoară amprenta de carbon în decurs de un an.

Numărul de locatari dintr-o casă, suprafaţa locuinţei, consumul de energie electrică şi de gaze naturale sunt câţiva dintre parametrii în funcţie de care oricine îşi poate calcula amprenta personală de carbon când vine vorba de locuinţă, potrivit unei platforme create de Asociaţia Coaliţia pentru Economia Circulară (CERC). Utilizatorii pot calcula însă amprenta de carbon şi în ceea ce priveşte zborurile, transportul în comun, consumul de apă sau managementul deşeurilor.

„Primul calculator al amprentei personale de carbon, adaptat realităţilor socioeconomice din România, a fost realizat de CERC în 2021 şi este disponibil gratuit oricărei persoane care doreşte să-şi cunoască şi conştientizeze propriul impact asupra mediului înconjurător şi propriile consumuri, în scopul reducerii lor“, spune Alex Laibăr, directorul executiv al asociaţiei.

Calculatorul disponibil pe platforma economiecirculara.eu are algoritmi care se bazează pe standarde şi măsurători internaţionale şi măsoară amprenta de carbon în decurs de un an.

„La final, vom afla care este amprenta noastră personală de carbon, cu un grad mare de acurateţe, şi o vom putea compara cu media din România, cu media europeană, cu media mondială şi cu ţinta mondială.“

În absenţa unei legislaţii care să direcţioneze companiile şi economia românească spre un model circular, Coaliţia pentru Economia Circulară a contribuit şi la realizarea unor studii care vin în sprijinul autorităţilor centrale pentru elaborarea unor legi specifice. Printre ele se numără un studiu din 2020 privind oportunitatea şi impactul implementării Sistemului Garanţie-Returnare în România, un proiect care va deveni funcţional anul acesta pe 30 noiembrie.

CERC a lucrat, de asemenea, la elaborarea unui standard privind pregătirea pentru reutilizare a echipamentelor electrice şi electronice, standard care a fost ulterior transpus în legislaţie prin Legea 42/2023 privind aprobarea procedurii de pregătire pentru reutilizare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. Acesta este un pas important în crearea unei pieţe corecte a EEE (echipamentelor electrice şi electronice) second-hand.

CERC a fost înfiinţată în 2017 cu scopul de a promova la nivel naţional obiectivele-cheie ale pachetului CE privind economia circulară. „Ne-am poziţionat încă de la început ca un think-tank specializat în economia circulară, un club select al companiilor şi experţilor care facilitează adoptarea acestui model economic în România. Iniţial, la Coaliţia pentru Economia Circulară au aderat companii din întregul sector de gestionare a deşeurilor (producători, companii de colectare a deşeurilor, staţii de sortare şi reciclatori), dar şi diverşi experţi pe probleme de mediu.“

În prezent, Coaliţia lucrează la consolidarea comunicării cu autorităţile locale şi centrale, precum şi cu comisiile parlamentare, prin participarea la dezbateri publice şi grupuri de lucru, pentru a le informa despre beneficiile pe care economia circulară le poate aduce economiei româneşti.

Din CERC fac parte astăzi peste 60 de membri care provin din medii de afaceri variate, de la domeniul gestiunii deşeurilor (reciclatori, colectori de ambalaje, organizaţii de transfer de responsabilitate), până la companii din domeniul producţiei de bunuri, al căror consum generează deşeuri, şi chiar case de avocatură, consultanţi şi experţi pe probleme de mediu. Printre membrii CERC se numără Raiffeisen Bank, ING Bank, IKEA România, PepsiCo România, DS Smith România, CanPack Recycling, Green Group, Asociaţia Ecotic, Taparo SA şi alţii.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank