RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie Returnare, va extinde în al doilea an de la lansarea sistemului infrastructura cu încă 2 centre de numărare şi sortare în Bihor şi Constanţa, pe lângă cele 7 existente.
„Pentru al doilea an, ţintele stabilite pentru SGR sunt mai mari. (...) De asemenea, vom amplifica eforturile de informare şi de facilitare a accesului tuturor actorilor din sistem, de la producători, retaileri mari şi mici, dar şi cetăţeni. În plus, ne putem aştepta ca în al doilea an RetuRO să-şi consolideze poziţia de model de referinţă“, au spus reprezentanţii RetuRO.
În primele 12 luni de la lansarea programului, peste 3 miliarde de ambalaje au fost returnate de consumatori. În octombrie rata lunară de colectare a fost de 84%, în creştere faţă de septembrie (80%) şi august (78%). Până în prezent, RetuRO a predat către reciclatori peste 200.000 de tone de ambalaje sortate şi procesate în centrele RetuRO din ţară, conform informaţiilor furnizate anterior de administratorul SGR.
În urmă cu câteva luni, în spaţiul public au apărut informaţii că s-ar dori să se mărească garanţia pentru ambalaje de la 50 de bani cât este în prezent, la un leu.
„La acest moment, nu există discuţii sau planuri privind creşterea garanţiei pentru ambalajele SGR. Sistemul de Garanţie-Returnare este un program naţional reglementat prin HG 1074/2021, care stabileşte şi valoarea garanţiei. RetuRO, ca administrator al sistemului, va implementa doar reglementările prevăzute de lege“, au spus reprezentanţii RetuRO la întrebarea ZF.
Ei menţionează că prioritatea RetuRO de anul viitor este să dezvole şi să extindă acest sistem pentru a-l face cât mai accesibil şi eficient.
„În acest context, este esenţial să aducem SGR-ul mai aproape de comunităţile locale prin integrarea unui număr cât mai mare de comercianţi mici şi mijlocii, fapt care va facilita accesul la acest sistem pentru mai mulţi consumatori, contribuind totodată la creşterea ratelor de colectare şi la îndeplinirea obiectivelor stabilite prin legislaţia naţională”. În prezent, din platformă fac parte aproape 80.000 de comercianţi.
Pentru a finanţa implementarea şi dezvoltarea Sistemului de Garanţie-Returnare, compania a contractat, în vara anului 2023, un credit verde în valoare de 85 de milioane de euro, garantat de către producătorii-acţionari prin garanţii corporative. Anul acesta, RetuRO a investit 60 milioane de euro din bugetul alocat exclusiv pentru investiţii în dezvoltarea infrastructurii pentru a susţine operaţiunile sistemului: o reţea de şapte centre operaţionale de numărare şi sortare a ambalajelor SGR, amplasate strategic în ţară – în judeţele Prahova, Dolj, Bacău, Braşov, Cluj, Ilfov şi Timiş, cu o capacitate anuală de procesare de peste 7 miliarde de ambalaje. Planurile de extindere a centrelor regionale presupun deschiderea a alte două unităţi, în următoarele luni, consolidând astfel capacitatea sistemului.
România a fost cea de-a 11-a ţară din Europa care a implementat un sistem de tip SGR, după Norvegia, Danemarca, Germania, Belgia, Islanda, Estonia, Slovacia, Republica Cehă, Letonia şi Lituania. Sistemul de Garanţie-Returnare din România este cel mai mare sistem complet integrat la nivel global şi al doilea ca mărime, după cel din Germania.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE