Economia verde

Pagina verde. România a redus riscul asociat pesticidelor cu 60% în zece ani, cea mai mare scădere din UE

11.12.2024, 17:30 Autor: Florentina Niţu

Riscul generat de utilizarea pesticidelor în agricultură a scăzut în majoritatea ţărilor UE în decusul unui deceniu, ceea ce arată că s-au făcut progrese privind impactului negativ al acestor substanţe chimice asupra sănătăţii şi mediului. 

România a fost cea mai responsabilă ţară şi a redus cu peste 60% riscul asociat pesticidelor, conform studiului Key figures on the European food chain – ediţia 2024, publicat în această săptămână de Eurostat, biroul european de statistică. 

„Riscul generat de utilizarea pesticidelor în UE a fost cu 50% mai mic în 2022 comparativ cu media perioadei 2011–2013. În acest interval, riscul generat de utilizarea pesticidelor a scăzut în. Cele mai mari scăderi (peste 60%) au fost observate în România, Luxemburg, Spania şi Grecia“, se arată în studiului. Pe de altă parte, riscul generat de utilizarea pesticidelor a crescut în cele trei ţări baltice şi în Austria (care a înregistrat cea mai mare creştere, de 19%). Indicatorul armonizat de risc include estimări ale riscului generat de utilizarea pesticidelor, bazate pe conţinutul de substanţe active.

Substanţele active sunt utilizate în pesticidele aplicate în agricultură, dar nu înseamnă automat că utilizarea lor va duce la îmbolnăvire, deşi utilizarea pesticidelor poate avea efecte asupra sănătăţii. De aceea, statele membre UE trebuie să facă eforturi de reducere a riscurilor în protejarea sănătăţii publice şi a mediului. Riscurile pentru sănătate depind de mai mulţi factori, cum ar fi tipul de substanţă utilizată, cantitatea aplicată, reglementările de siguranţă şi măsurile de protecţie luate.

Olanda este ţara cu cel mai mare consum de pesticide per hectar din UE, peste 10,86 kg, iar România cu cel mai mic consum de pesticide per hectar din UE, 0,6 kg/hectar.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank