Economia verde

Pagina verde. Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului: „Avem un program de finanţare de 450 mil. euro prin PNRR pentru împădurire“

19.06.2024, 19:30 Autori: Cristina Bellu , Mirabela Tiron

Un regulament european care va trebui să intre în vigoare la finalul anului 2024 stipulează că toate produsele care pot proveni din defrişări vor avea o trasabilitate foarte clară. Regulamentul se va aplica şi în România.

Economia verde şi digitalizarea au devenit cei doi piloni pe care merge toată finanţarea publică, iar pentru sustenabilitate România are la dispoziţie câteva miliarde de euro, a spus Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, la summitul ZF ESG 2024.

„Avem un program de finanţare de 450 mil. euro prin PNRR pentru împădurire. Am negociat suma din 2021. Marea provcare este accesibilitatea terenurilor. Proprietarii de terenuri trebuie să fie deschişi să transforme un actual teren agricol într-o pădure. Ca să stimulăm, am venit cu o primă de sechestrare a carbonului de 456 de euro pe hectar“, a spus el.

Ministerul Mediului este gestionarul fondurilor şi se ocupă cu implementarea acestor proiecte. Sorin Banciu a completat că fenomenul tăierilor ilegale, al defrişărilor, s-a mai diminuat în ultimii ani. Totuşi, Uniunea Europeană îşi asumă faptul că, importând produse care pot proveni din defrişări şi din degradarea pădurilor, contribuie negativ la degradarea naturii şi a planetei. În acest context, există un regulament european care va trebui să intre în vigoare la finalul anului 2024, prin care toate produsele care pot proveni din defrişări vor avea o trasabilitate foarte clară. Regulamentul se va aplica şi în România.

„Tăierile ilegale sunt o problemă. Avem componenta numită SUMAL 2.0, cel mai inovativ program de trasabilitate a lemnului care există în Europa în acest moment. Ştim în fiecare zi cât lemn pleacă din pădurile României, unde ajunge. Monitorizăm în timp real toate stocurile lemnoase.“

Ministerul Mediului are în plan dezvoltarea SUMAL pentru a include cele mai noi tehnologii, în condiţiile în care există o finanţare de peste 46 mil. euro prin PNRR, prin care se va aduce un modul de imagini satelitare pentru a monitoriza pădurile prin satelit. Secretarul de stat a precizat că a fost semnat contractul, iar România va avea primul astfel de sistem din Europa.

„ESG este un standard. Se discută foarte activ la nivel european despre directiva privind sustenabilitatea, despre directiva privind raportarea CSR, despre directiva privind etichetele verzi şi cât de credibile mai sunt ele.“

Bugetul Administraţiei Fondului de Mediu se ridică la peste 2 miliarde de euro anual, iar din PNRR sunt 4 miliarde de euro pentru sustenabilitate. Dincolo de aceste sume, Ministerul Energiei are sume semnificative pentru Tranziţie verde, pentru parcuri fotovoltaice, stocarea energiei verzi sau transport.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank