♦ În România există, de pe 15 martie 2024, o lege pentru stoparea risipei alimentare, ceea ce presupune că magazinele sunt obligate să vândă alimentele aflate aproape de termenul de expirare la preţuri reduse. Însă, dincolo de această lege, companiile, dar şi instituţiile publice au campanii pentru reducerea risipei alimentare au şi instituţiile publice.
Aproximativ 166 de kiloÂgrame de alimente per capita se risipesc anual în România, peste media Uniunii Europene de 132 kilograme per capita, conform celor mai recente date de la Eurostat. Iar 86 de kilograme, adică mai mult de jumătate din această cantitate de alimente care ajung la gunoi anual este generată de gospodării.
Astfel, foarte mulţi români cumpără mai multe alimente decât pot consuma într-o săptămână astfel că după ce acestea se strică sau expiră ajung fără doar şi poate în coşul de gunoi.
ÃŽncepând cu martie anul trecut, România are o lege pentru stoparea risipei alimentare, ceea ce presupune că magaÂzinele sunt obligate să vândă alimentele aflate aproape de termenul de expirare la preÅ£uri reduse.
Adoptarea legii a venit în contextul în care datele oficiale arată că Uniunea Europeană a generat în 2023 un volum de 58,5 milioane de tone de alimente care au sfârşit la gunoi, în loc să fie consumate.
ÃŽnsă, dincolo de acestea, marile lanÅ£uri de magazine, dar ÅŸi cofetăriile, producătorii, comercianÅ£ii online sau chiar instituÅ£iile publice au demarat astfel de campanii care să ducă la creÅŸterea gradului de conÅŸtienÂtizare în rândul populaÅ£iei privind importanÅ£a cumpărăturilor bine planificate.
„Planificarea alimentelor plecând de la alimentele pe care deja le ai acasă este un prim pas simplu, dar esenÅ£ial, pentru a contribui la reducerea risipei aliÂmentare“, arată campania retailerului Lidl.
De asemenea, ÅŸi Consiliul JudeÅ£ean Ilfov a demarat o campanie cu sfaturi privind reÂducerea risipei alimentare ÅŸi atrage atenÅ£ia că 6.000 de tone de mâncare ajung zilnic la gunoi.
ÃŽn UE, peste 59 de miliÂoane de tone de deÅŸeuri alimentare (132 kilograme/locuitor) sunt generate anual cu o valoare de piaţă asociată estimată la 132 de miliarde de euro, conform datelor Eurostat.
În acelaşi timp, peste 42 de milioane de oameni nu îşi pot permite o masă de calitate la fiecare două zile.
ospodăriile generează mai mult de jumătate din totalul deşeurilor alimentare (54%) din UE (reprezentând 72 kilograme pe locuitor). Restul de 46% au fost deşeuri generate în sus în lanţul de aprovizionare cu alimente: 19% din fabricarea produselor alimentare şi băuturilor (25 kilograme pe locuitor), 11% prin restaurante şi servicii alimentare (15 kilograme pe locuitor), 8% în comerţul cu amănuntul şi alte distribuţii de alimente (11 kilograme pe locuitor) şi 8% în producţia primară (10 kilograme pe locuitor).
Eurostat notează că printre factorii care contribuie la risipa de alimente se află şi planificare insuficientă a cumpărăturilor şi a mesei, ceea ce şi companiile subliniază în campanii. Pe de altă parte, şi promoţiile de tipul „cumperi unu şi primeşti unul gratis“ reprezintă un factor de creştere a risipei.
Micile cofetării au început şi ele să vândă produse cu un preţ mai mic la final de program, în timp ce aprozarele ies cu legumele şi fructele în faţă pentru a putea vinde produsele care în alt fel ar ajunge la gunoi sau în cel mai bun caz la compostare.
Risipa alimentară ca şi componentă a deficitului şi impactul asupra mediului
Producătorii vorbesc şi de importanţa producţiei locale în această luptă de a diminua cantitatea de mâncare aruncată la gunoi mai ales că importurile de alimente contribuie anual cu peste 6 mld. euro la deficitul comercial al României şi nu ajung de cele mai multe ori să fie consumate integral.
ÃŽn plus, din cauza incertitudinii econoÂmice românii au început să fie mai atenÅ£i la ce cumpără, iar producătorii au început să ambaleze produsele ÅŸi în cantităţi mai mici.
De asemenea, conform rezultatelor unor simulări făcute de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, gospoÂdăriile din Uniunea Europeană ar putea economisi între 220 ÅŸi 720 de euro în medie anual dacă ar gestiona cu mai multă grijă alimentele.
De altfel, cele mai multe deşeuri alimentare provin din gospodării, acestea generând mai mult de jumătate din totalul deşeurilor alimentare în anul pandemic 2020, restul fiind deşeuri generate de companii în lanţurile de aprovizionare cu alimente.
Mai mult, potrivit unei simulări, dacă UE ar reduce risipa alimentară cu 41% până în 2030, emisiile de gaze cu efect de seră ar putea fi reduse cu până la 108 miliÂoane de tone, notează autorii de pe platforma InfoClima.
Pe lângă achiziÅ£iile făcute în funcÅ£ie de nevoi, cumpărătorii pot achiziÅ£iona ÅŸi aliÂmente congelate sau pot congela alimentele care nu pot fi consumate pe loc după gătire.
„Un studiu al Institutului American pentru Alimente Congelate (AFFI) arată că 83% dintre respondenÅ£i consideră că fructele ÅŸi legumele congelate contribuie la diminuarea risipei alimentare ÅŸi la economisirea banilor, datorită termeÂnului de păstrare extins ÅŸi posibilităţii de a folosi doar cantitatea necesară“, spun reprezentanÅ£ii Kaufland, unul dintre cei mai mari retaileri de pe plan local. AceÅŸtia adaugă că în România, interesul pentru produsele congelate este în creÅŸtere.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZÄ‚-TE