Economia verde

Pagina verde. Videoconferinţa ZF Economia Verde. Revoluţie în cumpărături: ce înseamnă Sistemul Garanţie-Returnare? Raul Pop, Ecoteca: Cel mai important pentru implementarea SGR este eliminarea rolului statului de frână

17.08.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ El a mai adăugat că partea bună este că sistemul bancar se implică ÅŸi chiar face mai mult decât statul român în drumul către sustenabilitate.

Statul român ar trebui să-şi reducă implicarea în modul în care este implementat Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) în România, pentru ca lucrurile să continue în mod accelerat, este de părere Raul Pop, expert deşeuri la asociaţia Ecoteca şi cofondator al Coaliţiei pentru Economie Circulară.

„Cea mai importantă idee este eliminarea rolului statului de frână. Statul acum este o frână de mână trasă. Mă îndoiesc că la anul vom avea deja sistemul implementat şi funcţional. SGR va face revoluţie – cu o singură condiţie: să se nască, să existe. Altfel, revoluţii pe hârtie am mai avut“, a spus Raul Pop la videoconferinţa Economia Verde, realizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Raiffeisen Bank, care a fost dedicată Sistemului Garanţie-Returnare.

El a mai adăugat că partea bună este că sistemul bancar se implică şi chiar face mai mult decât statul român în drumul către sustenabilitate.

„Când vrei să înfiinţezi un monopol naţional cum va fi SGR-ul, reglementat, etic, statul nu poate fi scos din această discuţie pentru că este entitatea care dă regulile jocului. Dar, mai departe, când tu, statul, vrei să fii acţionar minoritar, să îl naţionalizezi şi să şi operezi sistemul, se intră în chestiuni juridice. Practic, te pui singur în postura în care trebuie să fii cel mai performant operator logistic din România.“

Raul Pop este de părere că, atunci când vine vorba de economie circulară, România nu stă bine şi nu face aproape deloc reciclare. Simpla acţiune de a colecta ambalajele separat nu este suficientă, pentru că abia din acel punct mai departe trebuie să intervină actorii economici care să participe la procesul de reciclare.

„La nivel european, există nişte trenduri pe care în România nu le luăm în seamă şi care vor ajunge şi aici. Un trend interesant este cel de extindere pe alte tipuri de ambalaje, atât din punct de vedere al materialului, cât şi din punct de vedere al produsului conţinut. Din perspectiva consumatorului, nu există o variantă mai simplă decât să ştie că orice fel de ambalaj de plastic poate fi dus la cel mai apropiat magazin. Un alt trend important este cel spre creşterea ambalajului reutilizabil.“

Ecoteca este o organizaţie nonguvernamentală de mediu care există oficial din 2012 şi care se preocupă în principal de managementul deşeurilor şi de tot ce ţine de legislaţie, proceduri, module de operare, management de date. Asociaţia este finanţată prin donaţii de la cetăţeni şi prin sponsorizări pe proiecte, având şi experienţa finanţărilor prin proiecte europene.

Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), a cărui implementare este aşteptată şi în România, va fi o provocare majoră pentru cele 80.000 de magazine mici şi mari din ţară, care vor fi supuse necesităţilor de a-şi organiza fluxurile de primire şi predare a recipientelor din PET, aluminiu şi sticlă în care au fost comercializate apă, sucuri şi alcool.

SGR presupune un sistem prin care oamenii vor achita o garanţie de 0,5 lei în momentul cumpărării unei băuturi de la un comerciant. După consumarea băuturii, consumatorii vor putea să restituie ambalajul în punctele de colectare amplasate de comercianţi în unităţile de vânzare. În schimbul ambalajului, ei vor primi garanţia plătită la cumpărare.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank