♦ Exonia a inaugurat recent fabrica de hârtie cerată destinată ambalării produselor alimentare, situată la Iaşi, investiţia ridicându-se la 1,8 mil. euro, inclusiv stocul de materii prime.
Tiberiu Stoian, fondatorul producătorului de ambalaje biodegradabile din hârtie Exonia, spune că hârtia cerată pentru industria alimentară, un segment recent acoperit de companie, are deja clienţi, inclusiv la export, peste hotare plecând în prezent circa 20% din producţia fabricii din Iaşi.
„Acest proiect abia a fost inaugurat. Liniile au fost instalate la sfârşitul anului trecut şi a durat inclusiv până am făcut specializarea personalului. Deci practic noi am început să producem tipul ăsta de reper la finalul lunii februarie. Este un produs nou pentru noi şi încă îl promovăm intens, dar suntem optimişti că vedem un feedback pozitiv şi asta ne încurajează“, a spus Tiberiu Stoian în cadrul emisiunii de business ZF Live. El a adăugat că printre clienţii din afara României se numără şi o familie de români din Transilvania care are un lanţ de magazine în Paris. „Ei au fost şi foarte deschişi către soluţiile sustenabile. Au schimbat inclusiv sacoşele pe care le foloseau în magazine lor cu sacoşe fabricate de noi din hârtie“, a mai povestit Tiberiu Stoian. Hârtia cerată Biolin este produsă pe platforma industrială Exonia din Iaşi şi este destinată ambalării alimentelor precum burgeri, şaorma, mezeluri, prăjituri şi multe altele. Particularitatea acesteia este că se degradează complet în natură.
Tiberiu Stoian spune că, deşi iniţial credea că adaptarea este mai greoaie la acest tip de produse, surpriza a fost una plăcută pentru că mulţi clienţi ai companiei care foloseau hârtie plastifiată, despre care antreprenorul spune că este aproape imposibil de reciclat, au fost deschişi la a testa o astfel de inovaţie.
„Înainte să fundamentăm investiţia asta, noi am testat produsul şi am constatat că într-adevăr îndeplineşte toate rigorile, pe de o parte din punct de vedere a sustenabilităţii, pentru că este un produs 100% ecologic, biodegradabil, dar în al 2-lea rând şi foarte important, îşi face treaba. Deci practic înlocuieşte cu succes hârtia cu polietilenă care se folosea în mod tradiţional la ambalarea produselor alimentare“. Antreprenorul adaugă că acest tip de ambalaj este oarecum cunoscută în regiune de către consumatorii mai în vârstă, dar anterior se folosea o hârtie cerată. „Numai că diferenţa este majoră, acea hârtie care se folosea în trecut era impermeabilizată cu un derivat din petrol, pe când varianta modernă pe care noi am inaugurat-o în fabrica noastră este o hârtie care este impermeabilizată, este rezistentă la grăsimi, dar cu o parafină care provine 100% din resurse de origine vegetală“.
Conform celor mai recente date, 70% din producţia Exonia pleacă la export.
Exonia şi-a început activitatea în domeniul producţiei de ambalaje în România în 2005, specializându-se în extrudarea, imprimarea şi fabricarea foliilor de polietilenă, sacoşelor de cumpărături şi foliilor multistrat pentru ambalarea produselor alimentare şi industriale. Începând din 2020, în urma unei investiţii de 3,65 milioane de euro, compania şi-a modernizat capacitatea de producţie şi s-a specializat în fabricarea sacoşelor de cumpărături din hârtie biodegradabilă, cu focus pe industria alimentară şi farmaceutică, adresându-ne distribuitorilor şi clienţilor finali cu volume mari de consum, precum Procter & Gamble, eMag, Sandoz şi alţii.
Compania produce ambalaje personalizate, cum ar fi: sacoşe de hârtie, pungi de hârtie, saci multistrat (pentru furaje, cărbuni, aşternuturi igienice pisici, chimicale), hârtie pentru împachetat produse alimentare (Ex: carne, pâine, prăjituri, etc).
În 2023, Exonia Holding a avut o cifră de afaceri de 27,5 milioane de lei, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE