Economia verde

ZF Economia verde. Adrian Gârmacea, Barrier: Un sfert din energia consumată de clădiri se pierde prin ferestre şi uşi. Noi putem influenţa foarte mult consumul energetic al unei clădiri

29.10.2021, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Clădirile – atât cele publice, cât şi cele private - au nevoie de investiţii pentru a deveni eficiente şi sustenabile, în linie cu noile cerinţe europene, însă interesul pare să fie mai mare din partea jucătorilor privaţi.

Sectorul de stat contribuie cu 90% la consumul total de tâmplărie din România, în vreme ce privatul reprezintă doar 10%, estimează antreprenorul Adrian Gârmacea, proprietarul companiei Barrier din Bacău.

„Probabil sectorul privat contribuie cu 90% din totalul consumului de tâmplărie şi doar 10% înseamnă sistemul de stat, pentru că nu prea s-au făcut investiţii majore în clădiri publice. Spitale, şcoli nu se construiesc, pe ici pe colo este câte o renovare. În continuare se merge pe cel mai mic preţ“, a spus Adrian Gârmacea la emisiunea online ZF Economia verde.

Clădirile – atât cele publice, cât şi cele private – au nevoie de investiţii pentru a deveni eficiente şi sustenabile, în linie cu noile cerinţe europene, însă interesul pare să fie mai mare din partea jucătorilor privaţi.

„Datele oficiale arată că 40% din consumul general de energie la nivel european sunt generate de clădiri, iar 25% din această energie se pierde prin ferestre şi uşi. Activăm aşadar într-un domeniu care are un impact semnificativ asupra schimbărilor climatice şi a consumului de energie. În România există capacităţi importante de producţie (pentru a contribui la schimbare – n. red.), dar este nevoie de o viziune la nivel european. Nu mă aştept la o creştere bruscă a cererii pentru clădirile publice. Creşterea ar putea fi însă rapidă din partea proiectelor private.“

Conceptul nZEB, care presupune construirea de clădiri cu un consum aproape zero de energie, implică o transformare la nivelul materialelor de construcţie folosite, care pot face ca energia consumată să fie cât mai redusă.

„Noi producem toate elementele pentru închiderea golurilor în clădiri – ferestre, uşi, rulouri, uşi de garaj din aluminiu şi din PVC. Putem influenţa foarte mult consumul energetic al unei clădiri. Normele nZEB sunt în vigoare din 2014 cu aplicabilitate din 2018 pentru clădirile publice. În România însă nu prea se ţine cont, la recepţia unei clădiri, dacă sunt respectate normativele europene.“

Barrier lucrează cu toate tipurile de dezvoltatori, din toate segmentele şi de toate dimensiunile. În sectorul rezidenţial de pildă, compania are printre clienţi şi dezvoltatori care construiesc până la zece case pe an, şi firme care fac ansambluri mari - în oraşe precum Braşov, Iaşi, Constanţa.

„Piaţa noastră este reprezentată în principal de România, unde merg cam 85% din producţie. 15% sunt destinate pieţelor europene. Ne-am concentrat pe Elveţia, unde am deschis prima noastră franciză. Este piaţa cea mai competitivă din Europa.“

Barrier este prezent cu francize şi în Belgia şi în Ungaria, având planuri de expansiune. În ceea ce priveşte atitudinea autorităţilor şi a dezvoltatorilor privaţi faţă de sustenabilitatea construcţiilor, Adrian Gârmacea remarcă o implicare mai mare.

„În Belgia, proprietarii de clădiri dotate cu ferestre care au un coeficient termic prost sunt obligaţi să le schimbe. În România nu există această reglementare, care este valabilă doar pentru clădirile nou-construite.“

De asemenea, în Italia, spune Adrian Gârmacea, există un stimulent de 110% pentru renovarea clădirilor, astfel încât să ajungă în normele impuse de Uniunea Europeană.

„În ţările nordice, clădirile care au peste 20 de ani sunt demolate, iar în locul lor se construiesc altele, mai eficiente, cu un consum de energie mai bun şi adaptate estetic. Astfel, se stimulează şi piaţa de construcţie.“

Barrier lucrează cu peste 600 de angajaţi şi poate produce, odată cu noua capacitate care este în implementare, aproximativ 2.000 de ferestre şi uşi pe zi. Toate produsele sunt realizate pe comandă.

„Piaţa construcţiei de ferestre şi uşi reciclează foarte mult din materia primă. În interiorul companiei noastre, peste 99% din deşeuri sunt reciclate. Sticla şi resturile de PVC şi aluminiu sunt reciclate 100%.“

Tot pentru o producţie sustenabilă, Barrier a investit aproximativ jumătate de milion de euro în panouri solare anul trecut, astfel încât acum are o capacitate instalată de 200 de kilowaţi. De asemenea, compania a schimbat sistemul de iluminat care genera un consum mare cu unul mai eficient şi a instalat pompe de căldură.

Compania Barrier a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 143,2 milioane de lei, în creştere cu 7% faţă de anul precedent. Profitul a ajuns la 8,5 milioane de lei anul trecut, de la 6,8 milioane de lei cu un an în urmă, iar numărul mediu de angajaţi a crescut cu circa 50, până la 393. Pentru 2021, Barrier a bugetat investiţii de 30 de milioane de lei, afaceri de 180 de milioane de lei şi o echipă de 420 de oameni.

 

„Economia verde“ este o campanie editorială realizată de Ziarul Financiar cu sprijinul Raiffeisen BANK.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank