Economia verde

ZF Economia Verde. Măriuca Cristea, APX Group, dezvoltatorul biohotelului Wolkendorf din Braşov: Ecoturismul nu este foarte dezvoltat la noi, dar cu siguranţă în următorii zece ani situaţia se va schimba

08.06.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Wolkendorf Bio Hotel & Spa a fost deschis în urmă cu patru ani, iar ideea a venit ca urmare a călătoriilor pe care le făcuse proprietarul grupului APX, Adrian Polec, cu precădere în Germania, unde hotelurile bio sunt foarte dezvoltate.

Staţiile de încărcare a maşinilor electrice, lipsa aerului condiţionat din camere, meniul cu mâncare şi băutură din surse bio, cosmetice de acelaşi tip sunt câteva dintre elementele care fac ca hotelul Wolkendorf din Vulcan, la câţiva kilometri de Braşov, să fie clasificat drept biohotel.

APX, un grup deţinut de antreprenorul Adrian Polec, care mai are câteva hoteluri în Bucureşti şi în ţară, a deschis Wolkendorf Bio Hotel & Spa în urmă cu patru ani şi l-a adaptat astfel încât acum poate fi considerat bio în proporţie de 60%. Până la 100%, mai este nevoie de noi investiţii.

„Pentru a ne apropia de 100%, ar trebui să avem peste 20 de staţii de încărcat maşini electrice, să avem întregul meniu conform cu principiile bio, panouri foto­voltaice, pe care vrem să le instalăm“, a spus Măriuca Cristea, senior partner în cadrul APX Group, la emisiunea online ZF Economia verde.

Mai multe detalii pe zf.ro

În prezent, doar o parte din mâncarea şi băutura care se regăseşte în meniu provine de la producători bio, completându-se, în aceeaşi filosofie, cu pernele şi saltelele din materiale reciclabile, cosmeticele bio, eliminarea într-o mare măsură a plasticului, inclusiv din spaţiul de joacă pentru copii, în favoarea lemnului, meniurile şi alte accesorii de papetărie confecţionate din hârtie reciclată.

Dar înainte de toate, Wolkendorf este un biohotel şi pentru că este amplasat în mijlocul unei zone verzi.

„În camere, în mod normal, nu ar trebui să avem minibar, însă, pentru că s-a cerut, am introdus. Şi aer condiţionat au cerut oaspeţii, pentru că aşa sunt obişnuiţi în hotelurile de patru stele, însă nu am făcut excepţie de la această regulă, pentru a rămâne cât mai aproape de conceptul de la care am pornit.“

Wolkendorf Bio Hotel & Spa a fost deschis în urmă cu patru ani, iar ideea a venit ca urmare a călătoriilor pe care le făcuse proprietarul grupului APX cu precădere în Germania, unde hotelurile bio sunt foarte dezvoltate. El a fost cel care s-a gândit să aducă acest concept şi la noi.

„Austria este cea mai dezvoltată ţară din punct de vedere al hotelurilor bio, iar Stanglwirt este cel mai cunoscut astfel de hotel. În România, nu mai există alte hoteluri bio, deoarece ecoturismul nu este foarte dezvoltat la noi, dar cu siguranţă în următorii zece ani situaţia se va schimba.“

Hotelul Wolkendorf, pentru care lucrează aproximativ 50 de angajaţi, are o capacitate de 45 de camere şi a închis anul 2021 cu un grad de ocupare de 89%. De trei ani încoace, în luna august, gradul de ocupare este de 100%.

„De regulă, la noi vin familii cu copii, fie români, fie străini, dar şi corporatişti în teambuildinguri. În high-season, tarifele pot ajunge la 100 de euro pe noapte, iar în restul anului sunt de 60-70 de euro pe noapte“, a mai spus Măriuca Cristea.

Ea este de părere că hotelurile bio sunt specifice mai degrabă zonelor din afara oraşelor, însă nu este imposibil să existe un asemenea proiect nici în interiorul acestora. Nu e cazul Bucureştiului totuşi, unde poluarea ridicată nu ar permite existenţa unui hotel conform cu principiile bio, crede Măriuca Cristea.

Grupul APX a fost înfiinţat în urmă cinci ani, când Adrian Polec a deschis primul hotel, la Piaţa Victoriei, sub numele Venis. Au urmat Wolkendorf, Filitti, Union Plaza, Hermanns Sibiu şi un centru de evenimente în Snagov.

„Mai avem planuri de expansiune, sunt încă patru hoteluri pe care vrem să le deschidem, dar trei dintre ele sunt în Bucureşti, aşa că nu pot fi bio“, adaugă Măriuca Cristea.

Adrian Polec, antreprenorul care controlează APX Hotels, mai este acţionar şi în Prime Motors Industry, companie specializată în producţia de baterii Li-Ion. În Prime Motors Industry, 35% din acţiuni sunt deţinute de Rombat. Compania are în plan dezvoltarea unei fabrici de baterii pentru maşini electrice în urma unei investiţii de 250 de milioane de euro.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank