Economia verde

ZF Economia verde. Narcis Avram, Reciclare Moloz: Nişa reciclării molozului din construcţii ar trebui să se dezvolte. Noi ne-am dori să ne extindem, dar preţul combustibilului ne împiedică

15.06.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Reciclarea ar putea fi o soluţie pentru criza materiilor prime din construcţii, unde unele preţuri au crescut chiar şi de câteva ori în ultimii ani.

Reciclare Moloz, o companie din judeţul Alba care preia deşeurile rezultate din procesele de renovare şi de construcţie şi le transformă în noi materiale de construcţii, vrea să dezvolte acest segment de piaţă, în condiţiile în care reciclarea este o activitate subdezvoltată în domeniul construcţiilor.

„Preluăm molozul atât de la persoane fizice, cât şi de la persoane juridice. Avem diverse soluţii pentru a aduce deşeurile de la client la staţiile de sortare, folosim containere de 7 sau de 10 metri cubi. Se încheie un contract, ne deplasăm acolo de unde trebuie ridicat molozul, îl încărcăm în containere şi îl trans­portăm cu camioanele la staţiile de sortare, unde intră în procesul de reciclare“, a spus Narcis Avram, director în cadrul companiei Reciclare Moloz, la emisiunea online ZF Economia verde.

Serviciile pe care le furnizează firma din Alba sunt cu atât mai importante cu cât există amenzi şi penalizări drastice pentru persoanele care aruncă molozul la tomberon, împreună cu alte tipuri de deşeuri.

„Noi ne asigurăm că reciclăm molozul, astfel încât să nu fie depozitat în locuri în care nu are voie să ajungă. Dintr-un container de moloz care rezultă dintr-o lucrare ies mai multe materiale. Ce se poate vinde concasat se vinde către firmele de profil, ca materie primă. Doar cărămida, betonul şi ţigla le putem transforma noi în alte materiale de construcţii. Ceea ce nu se mai poate recicla în niciun fel ajunge la groapa de gunoi.“

Din procesele de demolare rezultă numeroase materiale, precum cărămidă, betoane, ţiglă, ciment, sticlă, polistiren, lemn, fier, vată bazaltică, mai spune Narcis Avram. Unele dintre ele, precum sticla, sunt materiale care pot fi reciclate la nesfârşit. Altele, precum cimentul sau betonul, se pot recicla de numeroase ori, având şi ele o lungă durată de viaţă, astfel încât să se reducă nevoia de materie primă naturală. De altfel, reciclarea ar putea fi o soluţie pentru criza materiilor prime din construcţii, unde unele preţuri au crescut chiar şi de câteva ori în ultimii ani. Totuşi, această piaţă este încă prea puţin dezvoltată în România, este de părere Narcis Avram.

„Am început cu judeţul Alba, apoi, având cerere mare, ne-am extins către judeţul Hunedoara, iar în viitorul apropiat vom ajunge şi în judeţul Sibiu. Nu există acoperire la nivel naţional pentru acest tip de servicii. Noi ne-am dori să ne extindem cât mai mult, dar preţul combustibilului face dificilă această extindere. Ar fi însă binevenită dezvoltarea acestei nişe, care acum este încă la început.“

Compania Reciclare Moloz a fost înfiinţată în 2009, dar oportunitatea dezvoltării businessului actual ñ de reciclare a deşeurilor rezultate din construcţii şi demolări ñ a fost gândită în anul 2020, iar în 2021 a început să prindă contur. Astfel, dezvoltarea a avut loc cu precădere anul trecut.

„Tarifele, care includ şi transportul şi taxa de economie circulară, sunt de la 1.200 până la 2.000 de lei, în funcţie de volumul containerului pe care îl transportăm.“

Firma a încheiat anul 2021 cu un număr de circa 20 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri de circa 1,2-1,3 milioane de lei, însă Ioan Cornea, proprietarul businessului, potrivit datelor de pe platforma Confidas.ro, are planuri de creştere şi mai departe.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank