Economia verde

ZF Economia Verde. Radu Dudău, Energy Policy Group: România dispune de mai mulţi bani decât poate cheltui pentru tranziţia energetică, dar nu îi putem accesa

20.10.2021, 16:15 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ În contextul majorărilor de preţ la energie, care au loc de câteva luni deja, Dudău spune că autorităţile ar trebui să asigure furnizarea de energie la preţuri pe care consumatorii să şi le poată permite, venind totodată cu facilităţi şi scutiri.

România are la dispoziţie resursele financiare necesare tran­ziţiei energetice, însă trebuie găsite modalităţile pentru a putea beneficia de ele, este de părere Radu Dudău, direc­tor al Energy Policy Group (EPG), un think-tank din Ro­mânia specializat pe energie.

„România dispune de mult mai mulţi bani decât poate chel­tui pentru a face aceas­tă tranziţie, dar nu putem accesa ba­nii“, a spus Radu Dudău în cadrul vi­deo­­conferinţei Econo­mia verde, dedi­cată energiei.

România are bani pentru a dezvolta proiecte în domeniul energiei şi pentru a susţine tranziţia energetică, însă compani­ile au nevoie să ştie cum anume pot accesa finan­ţările şi au nevoie de un cadru legislativ care să le faci­liteze planurile de investiţii, spun mai mulţi reprezentanţi din industria energiei. În sistemul finan­ciar există fonduri pentru finanţarea proiectelor de energie, tot ce are caracteristici favorabile mediului fiind mai uşor finanţabil. Tranziţia la energie verde se suprapune însă cu o explozie a preţurilor la energie la nivelul întregii UE.

În acest context, al majorărilor de preţ la energie, care au loc de câteva luni deja, Dudău spune că autorităţile ar trebui să asigure furnizarea de energie la preţuri pe care consumatorii să şi le poată permite, venind totodată cu facilităţi şi scutiri.

„Preluarea 100% a facturii se face doar pentru persoanele singure care au până în 200 lei (venituri – n. red.) pe lună, iar o persoană care are salariul minim are o compensare de doar 10%. La o factură de 500 de lei, asta înseamnă o reducere de doar 50 de lei“, a mai spus Radu Dudău.

Compensarea facturilor se discută şi la nivel european, fiind puse la dispoziţie fonduri pentru certificatele de emisii de carbon, care pot fi direcţionate spre susţinerea facturilor.

„În plus, statele pot lua măsuri pentru reducerea accizelor şi a taxelor. Sunt instrumente prin care pot fi finanţate aceste ajutoare sociale fără a impacta funcţionarea pieţei.“

Radu Dudău este şi coordonator al proiectului România Eficientă, demarat în 2019, care cuprinde două dimensiuni principale: comunicarea, educarea şi conştientizarea publicului în ceea ce priveşte beneficiile eficienţei energetice şi finanţarea şi realizarea lucrărilor de renovare la standarde nZEB (clădiri cu un consum de energie aproape zero) a mai multor şcoli publice din România.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank