Economia verde

ZF Economia verde. Ramona Pandelaş, Letca: Am produs anul trecut 30 de tone de roşii bio pe lună, iar anul acesta am mărit capacitatea şi gama de produse

27.04.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Letca lucrează cu 35 de angajaţi permanenţi, nu zilieri, iar în primul an de producţie cifra de afaceri pe care a generat-o a fost de trei milioane de lei ♦ Anul acesta, odată cu mărirea capacităţilor, aşteptările sunt pentru rezultate mai mari.

Letca, un producător de legume bio cu un complex de sere în comuna Letca Nouă din judeţul Giurgiu, a investit în ultimii şapte ani aproape 4 milioane de euro pentru a-şi pune la punct producţia. Compania cultivă şi vinde roşii, iar începând cu acest an a extins gama de produse şi cu ardei, castraveţi şi dovlecei.

„Ideea Letca a început acum şapte ani, după ce, mergând în piaţă, nu am reuşit să găsesc legume pe gustul copiilor mei şi mi-am dat seama că la acel moment era o oportunitate să producem legume sănătoase, pe care să le putem găsi pe tot parcursul anului. A urmat o perioadă de trei ani şi jumătate în care am mers şi am vizitat în mai multe ţări din Europa complexuri în care am învăţat ce presupune tehnologia pentru a produce pe tot timpul anului, ce înseamnă un business sustenabil şi ce rezultate poţi obţine“, a spus Ramona Pandelaş, unul dintre acţionarii Letca, la emisiunea online ZF Economia verde.

În următorii doi ani s-a ocupat de construcţie, iar prima producţie a avut loc în urmă cu un an şi jumătate.

În primul an de producţie, Letca a avut doar roşii, anul acesta extinzând gama de legume.

Compania vinde exclusiv în lanţurile de supermarketuri şi hipermarketuri.

Ramona Pandelaş spune că, înainte de a porni această afacere, nu avea experienţă în agricultură, ea lucrând anterior în domeniul financiar, dar a preluat pasiunea pentru agricultură de la tatăl ei.

„În complex, avem răsadniţa proprie, în care noi ne producem răsadurile, avem spaţiul de cultură şi hala de ambalare, dotată cu o zonă de frig. Lunile de vară sunt mai productive, pentru că ne ajută foarte mult soarele, iar cele de toamnă şi iarnă au o producţie redusă la 60%. Anul trecut am produs 27-30 de tone de roşii pe lună, însă anul acesta am mărit capacitatea. Momentan, toate produsele noastre se vând în formă proaspătă, dar începând cu anul acesta, din mai, vom produce şi ardei şi roşii deshidratate.“

Letca lucrează cu 35 de angajaţi permanenţi, nu zilieri, iar în primul an de producţie cifra de afaceri pe care a generat-o a fost de trei milioane de lei. Anul acesta, odată cu mărirea capacităţilor, aşteptările sunt pentru rezultate mai mari.

„Noi nu vindem roşiile la kilogram, ci la unităţi de vânzare de 250 sau 500 de grame. Marja de preţ este cuprinsă între 9 şi 11 lei pentru o caserolă de 250 de grame“, a mai spus Ramona Pandelaş.

Letca se află la aproximativ 25 de kilometri de Bucureşti, în judeţul Giurgiu, o poziţie avantajoasă, spune ea, pentru că cele mai multe depozite ale retailerilor sunt în jurul Bucureştiului, ceea ce scurtează astfel timpul dintre recoltare şi vânzare.

Grădina Letca, firma prin care este operată activitatea serelor, este deţinută, potrivit informaţiilor de pe platforma de analiză a companiilor Confidas.ro, de Ramona Pandelaş - în proporţie de 95%, restul aparţinându-i Marinelei Ivan.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank