Economia verde

ZF Economia verde. Un grup de ONG-işti a ales un bloc din Bucureşti pentru un proiect-pilot de asigurare a energiei necesare în spaţiile comune prin panouri fotovoltaice, sub numele de „Între Vecini“

06.04.2022, 00:04 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Iniţiativa este acum în stadiul de prototip, în acest moment lucrându-se la instalarea unor panouri fotovoltaice pe un bloc de patru etaje din sectorul 6 din Bucureşti.

„Între Vecini“, un proiect al ONG-ului Global Shapers Bucharest Hub, vrea să dezvolte ideea de microcomunităţi sustenabile în interiorul asociaţiilor de proprietari din România.

Iniţiativa este acum în stadiul de prototip, în acest moment lucrându-se la instalarea unor panouri fotovoltaice pe un bloc de patru etaje din sectorul 6 din Bucureşti.

Panourile au o capacitate instalată de 3 kW şi ar urma să asigure consumul generat de lumina de pe casa scării şi de lifturi.

„«Între Vecini» a luat naştere oficial în 2019, dar ideea exista dinainte. Noi suntem Global Shapers Bucharest Hub, divizia din Bucureşti a Global Shapers, care, la rândul ei, este divizia de tineret a Forumului Economic Mondial. Acest ONG are proiecte în tehnologie, educaţie, sustenabilitate. Noi am vrut să vedem dacă putem să schimbăm nişte comportamente în cadrul unei micro-comunităţi, adică o asociaţie de proprietari din Bucureşti“, a spus Sabina Mihăilescu, project manager al acestei iniţiative, în emisiunea online ZF Economia verde.

Fondatorul proiectului, Mihai Toader-Pasti, a aplicat pentru un grant european şi a obţinut o finanţare de 9.000 de euro pe care să-i folosească pentru a finanţa această idee. Cu aceşti bani, echipa de şapte oameni implicată şi-a propus să acopere instalarea panourilor fotovoltaice, promovarea proiectului şi un ghid care să detalieze pas cu pas ce trebuie făcut pentru instalarea efectivă a panourilor, astfel încât modelul să poată fi replicat de oricine îşi doreşte să facă acelaşi lucru.

„Am lansat o procedură de înscriere, un formular unde asociaţiile interesate puteau să aplice. S-au înscris circa 100 de asociaţii de proprietari, iar noi am ales un bloc care s-a dovedit a fi reprezentativ pentru clădirile de locuinţe din România. Este vorba despre un bloc de patru etaje din sectorul 6 din Bucureşti, construit în jurul anului 1960.“

Cum acoperirea consumului individual al locatarilor prin panouri fotovoltaice pe bloc nu era posibilă, coordonatorii proiectului au făcut în aşa fel încât acestea să acopere consumul de energie din spaţiile comune, astfel că impactul va putea fi vizibil în factura la întreţinere pe care o vor plăti locatarii.

„Acum ne pregătim de instalarea panourilor fotovoltaice şi de începerea unor demersuri de încurajare a sustenabilităţii, workshopuri în care cei 100 de locatari din bloc să afle cum pot fi mai sustenabili în viaţa lor la bloc, în gospodăriile lor. Estimăm că montarea panourilor se va încheia până la finalul lunii aprilie“, a mai spus Sabina Mihăilescu.

„Între Vecini“ este primul proiect de acest gen din Bucureşti şi chiar din România, adaugă ea, iar planul echipei este să-l multiplice în mai multe oraşe din ţară. Următorul pas este un demers similar la Timişoara.

„De asemenea, suntem disponibili şi dispuşi să oferim consultanţă celor care vor să implementeze proiectul şi în alte blocuri. Ne dorim să continuăm, dar depinde şi de finanţările pe care le putem accesa. Avem în plan să abordăm şi autorităţile locale. Am vrut să avem întâi un proiect tangibil, să le putem arăta ceva deja realizat.“

La punerea în aplicare a ideii ce poartă numele „Între Vecini“ lucrează şapte oameni, al căror obiectiv este ca, peste ani, fiecare asociaţie de proprietari din România, fiecare bloc să poată genera energia pentru propriul consum, pentru a face mai uşoară tranziţia la energia verde.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank