Economia verde

ZF Special Economia verde. Cum se dezvoltă agricultura ecologică? Ponderea suprafeţei cultivate astfel a ajuns aproape de 4% în 2020 şi este în continuă creştere

04.05.2022, 16:15 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Conversia de la agricultura convenţională la cea ecologică este un trend care se dezvoltă accelerat în ultimii ani, pentru că profitul producătorilor bio este cu 30-40% mai mare decât al celor tradiţionali, potrivit datelor de la jucătorii din piaţa de profil.

Agricultura ecologică a început să ia amploare în ultimii ani, fapt vizibil şi în datele care arată ponderea suprafeţei agricole ecologice în suprafaţa agricolă totală. Astfel, potrivit datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică, această pondere s-a apropiat de 4% în 2020, cel mai recent an pentru care au fost colectate date. Trendul este de creştere din 2017 încoace.

„Cea mai mare provocare a fost să aliniem tehnologia din străinătate la practicile de agricultură ecologică. Plantele noastre sunt crescute în pământ, irigaţiile se fac la nivelul rădăcinii, foarte aproape de plantă, pentru că nu ne dorim să consumăm foarte multă apă. Nu folosim chimicale sau pesticide şi niciun alt element în afară de cele naturale. Agricultura ecologică este, practic, un lanţ de factori şi de actori care interacţionează“, spune Ramona Pandelaş, unul dintre acţionarii Letca, un producător de legume bio cu un complex de sere în comuna Letca Nouă din judeţul Giurgiu.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank