EUROMENTOR

(P) Femeia Antreprenor vs. Start-up Nation: tot ce trebuie să ştii pentru anul viitor

25.11.2022, 15:22 Autor: Publicitate

Aproape 12.000 de persoane s-au înscris anul acesta în programele naţionale de finanţare cu fonduri nerambursabile Femeia Antreprenor şi Start-up Nation. Concurenţa a fost semnificativă, mai ales în cazul planurilor de afaceri conduse de femei. Dacă anul acesta nu ai apucat să aplici, dar te gândeşti că anul viitor este şansa ta, e important să te pregăteşti din timp pentru procesul de accesare a fondurilor.

Cele două iniţiative, ambele proiecte naţionale multianuale, finanţate de la bugetul de stat, au fost lansate pentru a veni în sprijinul antreprenorilor români ce deţin întreprinderi mici şi mijlocii, aflate în diferite etape de dezvoltare a activităţii lor economice. Atât Femeia Antreprenor, cât şi Start-up Nation, sunt implementate de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, fie prin intermediul Agenţiilor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului (AIMMAIPE), fie prin băncile partenere, precum BRD Groupe Société Générale.

Pentru a te asigura că planul tău de afaceri este eligibil, sunt mai multe aspecte pe care trebuie să le iei în considerare în procesul de accesare. Sprijinul unui expert în fonduri nerambursabile are un rol esenţial în acest proces, asigurând identificarea celor mai bune oportunităţi de finanţare pentru planul tău de afaceri.

Divizia Euromentor, dezvoltată de BRD, cuprinde nouă astfel de experţi, ce îşi pun experienţa la dispoziţia antreprenorilor pentru accelerarea absorbţiei fondurilor nerambursabile, indiferent de dimensiunea afacerii lor. Specialiştii sunt pregătiţi să îndrume şi să susţină antreprenorii la fiecare pas: analizarea planului de afaceri, adaptarea strategiei de finanţare conform necesităţilor acestuia, îndeplinirea criteriului de cofinanţare a cheltuielilor eligibile şi/sau neeligibile prin produse de creditare specifice. Euromentorii pot asigura, de asemenea şi o  verificare în prealabil a încadrării clienţilor săi în criteriile de eligibilitate specifice programelor. Dar care sunt, mai exact, criteriile principale ale programelor Start-up Nation şi Femeia Antreprenor?

Start-up Nation

Obiectivul programului naţional este de a stimula înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor, îmbunătăţirea performanţelor economice ale planurilor de afaceri în mod durabil, incluziv şi sustenabil, prin inovare şi pregătire antreprenorială, bazată pe digitalizare.

Pentru ediţia de anul acesta a programului de finanţare naţională, au putut aplica companiile înfiinţate odată cu 1 ianuarie care îşi doresc dezvoltarea prin investiţii legate de achiziţionarea spaţiilor de lucru, producţie sau prestare servicii, echipamentelor tehnologice sau mijloacelor de transport şi plata salariilor sau utilităţilor. Fondurile mai pot fi folosite pentru plata serviciilor de contabilitate, a chiriei spaţiului comercial sau pentru achiziţionarea cursurilor de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale. Inclus în program este şi un voucher de digitalizare, ce prevede acoperirea cheltuielilor legate de site-ul companiei, a magazinului online, echipamente IT sau diferite produse software.

Antreprenorii care aplică pentru fondurile prevăzute în cadrul programului trebuie să îşi asume crearea şi menţinerea locurilor de muncă din companie. Valoarea ajutorului nerambursabil este condiţionată de numărul de locuri de muncă pe care antreprenorii le vor crea şi menţine.

În cazul unui singur post, Alocaţia Financiară Nerambursabilă (AFN) va reprezenta un cuantum de maximum 100.000 de lei pentru fiecare beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile. Antreprenorii ce se angajează să menţină două locuri de muncă în compania lor pot accesa fonduri de până la 200.000 de lei pentru fiecare beneficiar, cu condiţia ca suma să reprezinte maximum 95% din cheltuielile prevăzute în planul de afaceri.

Un expert în accesarea fondurilor nerambursabile te poate sprijini în acest proces, identificând categoriile pentru care planul tău de afaceri ar fi eligibil şi analizând fezabilitatea implementării proiectului, astfel asigurând calitatea dosarului în momentul aplicării şi implicit la momentul decontorii cheltuielilor, evitând astfel surprize neplăcute. Un Euromentor BRD are rolul de a te ajuta în tot acest proces prealabil depunerii dosarului dosarului, ca să ai o aplicaţie solidă şi să poţi accesa fondurile potrivite pentru afacerea ta.  Pentru procesul propriu-zis de depunere a aplicatiilor este recomandabil sa apelezi la sprijinul unei firme de consultanta.

Femeia Antreprenor

Programul a fost lansat în 2022 şi se va desfăşura pe parcursul a cinci ani, scopul principal fiind promovarea egalităţii economice de gen. Dezvoltarea mediului de afaceri şi creşterea economică a sectorului antreprenorial românesc prin bugetarea de gen pot fi atinse atât prin măsurile inclusive ale companiilor, cât şi prin prioritizarea politicilor ce sprijină femeile în câmpul muncii de către autorităţi. Femeia Antreprenor este o iniţiativă menită să stimuleze şi să sprijine înfiinţarea şi dezvoltarea structurilor economice private, înfiinţate şi conduse de către femei.

Concurenţa a fost acerbă anul acesta, fiind înscrise aproximativ 10 persoane pentru fiecare loc finanţabil. Dacă te gândeşti să aplici pentru sesiunea de înscrieri de anul viitor, este important să iei în calcul mai multe aspecte.

Unul dintre cele mai importante criterii de eligibilitate este, desigur, ca în cadrul companiei cel puţin unul dintre asociaţi să fie femeie, deţinând minimum 50% dintre acţiuni.

Fondurile accesate în cadrul programului pot fi folosite pentru achiziţionarea echipamentelor tehnologice, a mijloacelor de transport necesare derulării activităţii, spaţiului de lucru sau pentru prestarea de servicii. Mai mult, similar cu Start-up Nation, în cadrul programului este inclus şi un voucher de digitalizare, menit să acopere cheltuielile legate de achiziţionarea echipamentelor IT, produselor software sau pentru dezvoltarea site-ului companiei.

În ceea ce priveşte valoarea sumelor pe care le poţi accesa, mecanismul este şi el unul similar cu cel propus de Start-up Nation. Antreprenoarele ce îşi asumă crearea şi menţinerea unui singur loc de muncă în cadrul companiilor lor dispun de o sumă de maximum 100.000 de lei pentru fiecare beneficiar, în timp ce pentru crearea a două locuri de muncă, suma creşte la 200.000 de lei. În ambele cazuri, valoarea fondurilor primite nu poate să depăşească 95% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

În procesul de accesare a fondurilor nerambursabile naţionale, rolul băncii partenere este esenţial: aceasta facilitează înfiinţarea conturilor special destinate încasării sumelor, dar şi plata efectivă către antreprenor. Printre altele, banca mai asigură certificarea cheltuielilor realizate de beneficiari şi întocmirea proceselor verbale aferente.

Chiar dacă un plan de afaceri este acceptat într-un program de finanţare naţională, de multe ori sunt necesare fonduri suplimentare pentru implementarea viziunii antreprenoriale. În acest caz, Euromentorii pot să identifice cele mai bune soluţii de finanţare, adaptate la fiecare proiect în parte, prin acordarea de credite punte sau credite de co-finanţare.

 

În funcţie de regiunea din care vii, serviciile de consultanţă ale echipei de Euromentori sunt disponibile în zonele:

  • Vest: Arad, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş;
  • Nord-Vest: Satu-Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud;
  • Centru: Alba, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu;
  • Sud-Vest: Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt;
  • Sud-Est: Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila, Constanţa, Buzău;
  • Sud: Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman;
  • Nord-Est: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui;
  • Bucureşti.

 

Poţi găsi consultatul potrivit pentru businessul tău chiar pe site-ul BRD-Euromentor.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea BRD