EUROMENTOR

(P) Iniţiative cu finanţare europeană şi de stat pentru business-ul tău

06.12.2022, 13:24 Autor: Publicitate

Programele naţionale de finanţare nerambursabilă au fost marcate în anul 2022 de numere record în ceea ce priveşte numărul aplicanţilor. Pentru antreprenorii ce îşi doresc să beneficieze de programe operaţionale anul viitor, atât europene, cât şi de stat, s-au alocat peste 45 de miliarde de euro. Alături de experţii în accesarea fondurilor nerambursabile ale diviziei Euromentor, dezvoltată de BRD Groupe Société Générale, am elaborat un scurt ghid care să te ajute în alegerea programului potrivit pentru afacerea ta.

Segmentul dezvoltat de bancă reuneşte nouă specialişti, pregătiţi să îndrume şi să susţină antreprenorii în procesul de accesare ale unor astfel de fonduri. Expertiza acestora este pusă la dispoziţia clienţilor de peste 15 ani şi joacă un rol important în facilitarea distribuirii finanţărilor europene sau naţionale, dar şi în medierea relaţiilor interinstituţionale.

Pentru anul 2023, fondurile alocate României prin Programele Operaţionale vor fi în valoare de 31,5 miliarde de euro, din care 13,6 miliarde de euro din bugetul de stat şi 17,9 miliarde de euro de la bugetul Uniunii Europene. În cadrul acestora vor putea aplica antreprenorii din mai multe domenii, precum transporturi, educaţie, sănătate, digitalizare etc.

Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială beneficiază de 4,11 miliarde de euro şi are ca scop promovarea incluziunii sociale a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile, inclusiv prin reducerea decalajului rural-urban, dar şi prin îmbunătăţirea accesului la servicii de calitate. Un alt domeniu în care finanţarea poate elimina multe discrepanţe între urban şi rural este în mod evident cel al transporturilor: prin Programul Operaţional Transport vor fi alocate 9,68 miliarde de euro pentru a susţine modernizarea infrastructurii pe teritoriul României.

În acelaşi timp, Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă, în valoare de 5,25 de miliarde de euro, se adresează antreprenorilor din mai multe domenii, având ca obiectiv dezvoltarea unei economii sustenabile, caracterizată prin bune practici de utilizare a resurselor, dar şi de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră. Fondurile nerambursabile europene vor putea finanţa cheltuielile afacerilor în cazul în care acestea au ca scop creşterea eficienţei energetice şi dezvoltarea soluţiilor de stocare, sau asigurarea unui sistem energetic adecvat. De asemenea, costurile legate de infrastructura de apă şi apă uzată, economia circulară, conservarea biodiversităţii, calitatea aerului sau decontaminarea siturilor poluate sunt eligibile pentru programul european.

Alte fonduri de care vor dispune afacerile româneşti în 2023 sunt cele prevăzute în noua Politică Agricolă Comună, compusă din pilonul I (aproximativ 14 miliarde de euro) şi pilonul II (6,7 miliarde de euro). Sumele sunt alocate pentru plăţile directe la hectar şi pentru dezvoltarea rurală. Scopul final al acestui program este creşterea productivităţii în agricultură prin promovarea progresului tehnic şi prin asigurarea utilizării optime a tuturor factorilor angrenaţi în producţie, în special a forţei de muncă. Ceea ce înseamnă nu doar preţuri mai rezonabile pentru consumatori, dar şi asigurarea unui trai echitabil pentru agricultori şi stabilizarea pieţei.

Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare (4,32 miliarde de euro) a fost lansat pentru a susţine inclusiv antreprenorii al căror plan de investiţii prevede cel puţin unul dintre următoarele obiective: modernizarea instituţiilor şi serviciilor oferite pe piaţa muncii; promovarea egalităţii de gen pe piaţa muncii şi asigurarea echilibrului între viaţa profesională şi viaţa de familie; sprijinirea dobândirii competenţelor cheie, inclusiv digitale.

Programul destinat cresterii inteligente, digitalizării si instrumentelor finaciare (POCIDIF), include fonduri de 2,2 miliarde de euro şi oferă finanţare fie prin granturi, fie prin instrumente financiare pentru domeniile cercetării, dezvoltării şi inovării/specializării inteligente şi în domeniul digitalizării Un alt proiect important pe agenda anului 2023 este Programul Operaţional Tranziţie Justă, ce vizează sprijinirea diversificării economice a celor mai vulnerabile regiuni ale României, împreună cu măsuri de recalificare şi de susţinere a pieţei de muncă în procesul tranziţiei către o economie sustenabilă. Sunt alocaţi 2,53 miliarde de euro pentru această linie de finanţare.

Unul dintre cele mai importante programe este cel care impactează în mod indirect accesarea tuturor fondurilor europene: Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2021-2027, în valoare de 959 milioane de euro. Se urmăreşte debirocratizarea, simplificarea accesării fondurilor europene, dar şi comunicarea eficientă şi transparentizarea utilizării banilor europeni.

Să nu uităm de liniile de finanţare care vizează în mod direct comunităţile locale şi regionale, în valoare totală de 11,44 miliarde de euro. Prin Programele Operaţionale Regionale (POR) se urmăreşte sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii şi serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să îşi poată gestiona în mod eficient resursele şi să îşi valorifice potenţialul de inovare şi de asimilare a progresului tehnologic la nivel local.

Lista fondurilor nerambursabile pe care antreprenorii români le pot accesa este lungă, iar de multe ori, alegerea programului potrivit este un proces minuţios şi dificil. Cei nouă experţi ai diviziei Euromentor ajută antreprenorii din întreaga ţară să identifice cele mai bune soluţii pentru asigurarea viabilităţii planului lor de afaceri. În funcţie de regiunea din care vii, serviciile de consultanţă ale echipei de Euromentori sunt disponibile în zonele: 

  • Vest: Arad, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş; 
  • Nord-Vest: Satu-Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud; 
  • Centru: Alba, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu; 
  • Sud-Vest: Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt; 
  • Sud-Est: Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila, Constanţa, Buzău; 
  • Sud: Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman; 
  • Nord-Est: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui; 
  • Bucureşti. 

 

Mai multe găsiţi chiar pe site-ul BRD-Euromentor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea BRD