Eveniment

01 octombrie 2021 – Paharul cu… visuri: 3 vinuri din Banat. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

01.10.2021, 17:07 618

Scriu aceste rânduri aflat fiind într-un lung tur al cramelor din vestul ţării, tur dedicat filmărilor pentru emisiunea Fraţi de Viţă de pe TVR2.
Poate mai mult ca niciodată, şi ca urmare a constatării că locurile frumoase, oamenii buni şi vinurile gustoase nu sunt întotdeauna cunoscute, mă înclin în faţa produselor care îşi poartă în gust originea, locul de unde provin. O reclamă mincinoasă la o băutură populară ne îndeamnă să ne bucurăm de faptul că putem consuma respectiva licoare ca provenind din fabrica care lucrează de la nu ştiu ce an istoric. Spre deosebire de vin, alte băuturi sunt (re)produse oriunde în lume, aşa cum se întâmplă şi cu lichidul praghez care, ce să vezi, se face într-o fabrică... dâmboviţeană.

În contrapartidă, depun mărturie pentru certificatul de naştere a trei vinuri bănăţene (Dealurile Silagiului), “crescute” într-un terroir răvăşitor de spectaculos.

Până la a păşi pe aceste locuri binecuvântate, vă invit la o cunoaştere intermediată de gustul celor trei vinuri.

 

1. Crama ARAMIC, Piatra Soarelui Single Vineyard - Sauvignon Blanc 2020

Strălucitoare în sclipiri de aur alb şi tuşe galben-verzui, realizarea oenologică a celor de la Aramic redă bucuria unui plai însorit, remodelat de mâna unor oameni cu viziune.

Am ales vinul pentru prospeţime, accentele picante, suportul fructelor (soc, măr) şi notele minerale. 

Pentru cei care îşi doresc un vin alb puternic şi care stăpânesc arta asocierilor vin-mâncare. 

Închid degustarea cu invitaţia, dacă v-a încântat vinul, de a nota că, în apropiere de Buziaş (ca atare, nu foarte departe de Timişoara), puteţi să parcurgeţi un traseu al unor crame care vor determina multe schimbări de ierarhii. Începeţi de la Aramic.

 

2. Thesaurus Reserve – Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot 2016

David Lockley, nu un American la Paris, ci un winemaker sud-african în Dealurile Silagiului. O semnătură distinctă. 

Vinul pare hărăzit tezaurizării, având multă forţă, taninuri puternice, 14% volume alcool, extract bun, intensităţi aromatice (primară, secundară şi un început elegant de terţiară) în care încercăm să ordonăm fructele negre de pădure, coarne supracoapte, tabac fin, santal.

Post gust măsurat în multe caudalii, despărţite de borne de piper proaspăt măcinat.

Din nou, o recomandare pentru cei care nu se simt intimidaţi de vinurile puternice.

 

3. Crama Dealul Dorului, MAESTOSO Barrique - Merlot 2014

Am zburat cu elicopterul peste viile lui Doru Husarciuc. Am văzut de sus corpurile de viţă-de-vie şi am înţeles ca aici sunt toate datele pentru producerea unor vinuri de calitate. Într-un crâng alergau liber câţiva cai. Îi regăsim ca simbol pe eticheta Maestoso. Un vin curajos, nefiltrat, care îşi sfidează vârsta, etalând pomuşoare, vişine coapte, rodie şi roşcove, un carré înnobilat de  notele fine cedate de barrique: vanilie, ciocolată, fum.

La o degustare în orb,  mulţi specialişti ar putea pierde pariuri mizând pe cartea vinurilor internaţionale cu palmares. Dumneavoastră, având informaţia identităţii acestui vin generos, vi se cuvine bucuria alăturării cu mâncăruri elaborate. Personal, îmi voi aştepta prietenii vânători să decidem ce vânat poate fi potrivit pentru a îmblânzi acest vin al Banatului.

 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2!

A început seria noua! Sezonul 3.

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM, rulează deja episoade subtitrate în limba engleză!

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO