Eveniment

02 aprilie 2021 – Paharul cu… visuri: Un filon valoros pentru căutătorii de vin bun. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU - VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru

02.04.2021, 14:34 737

Dragi iubitori ai vinului,

Stimaţi producători de vin,

Iubiţi colegi,

Anul trecut, în 2020, la începutul crizei sanitare, vinurile româneşti au avut un sprijin. În plin lockdown, atunci când toate concursurile internaţionale s-au anulat sau în cel mai fericit caz – s-au amânat (fără vreo dată sigură) - singurul concurs internaţional care s-a desfăşurat la data programată a fost VINARIUM.

Vinurile tinere albe şi rosé, vinurile roşii neintrate încă în piaţă, au avut şansa evaluării, a ierarhizării câştigând un vehicul de comunicare, serios şi eficient, indispensabil pentru legătura producător-consumator.

Premiera mondială (un concurs desfăşurat într-un format inedit, inovativ şi spectaculos) n-a trecut neobservată în presa străină şi a fost gratulată de cele mai importante voci din Lumea Mare a Vinului. Chiar dacă noi, organizatorii VINARIUM, am preferat să nu patentăm metoda ci, dimpotrivă, să diseminăm know-howul de pionierat, puţine entităţi au dovedit capacitatea de a replica succesul românesc.

În 2021, echipa VINARIUM, cu ştiinţa şi cu siguranţa dată de parcurgerea acestui exerciţiu de forţă, organizează competiţia, ca în fiecare an, la sfârşitul lunii mai.

Vă invit să adoptaţi o parte din acest brand naţional de impact, alegând vinuri medaliate VINARIUM sau înregistrându-vă vinurile în competiţia internaţională VINARIUM 2021, desfăşurată sub egida Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului şi a Federaţiei Marilor Concursuri Internaţionale de Vin.

Evaluatori cu experienţă din toată lumea, Masters of Wine, Diplomaţi ai Wine & Spirits Education Trust, Degustători Autorizaţi - din toată lumea - s-au implicat cu entuziasm în a evalua vinurile intrate în platforma care împlineşte anul acesta 18 ani!

Înscrierea vinurilor la VINARIUM înseamnă o şansă în plus pentru recunoaştrea calităţii şi un semn de încredere şi respect în relaţia producători-iubitori ai vinului.

Producătorilor le urez succes! Căutătorilor de vin bun le garantez „concesionarea” unor noi filoane valoroase.

Cu toţii, împreună, vom reuşi să depăşim actuala criză şi să ne facem viaţa mai frumoasă.

Să dăm vieţii... bun gust.

 

1. Cantina di NEGRAR – Garganega 2020, Verona, Italia

2. Crama MaxiMarc - Cadarcă 2019

3. Crama 1000 de Chipuri, DISTINCTIS Valea Orbilor - Merlot & Cabernet Franc 2017

 

1. Cantina di NEGRAR – Garganega 2020, Verona, Italia

Casa de vinuri selecţionate Dionysos „recidivează” cu importuri de vinuri surprinzătoare.

Deşi Garganega este un soi notoriu în Italia, nu este foarte cunoscut la noi deşi rezonează intens cu felul nostru de a fi, de a ne bucura de un „anumit” gust.

Tinereţea-i se citeşte în culoarea galben-verzui deschis şi strălucitoare.

E un vin uşor de „adoptat” datorită prospeţimii, a parcursului plăcut din palat şi a abundenţei de fructe populare: caise, corcoduşe parfumate, pere şi pepene galben „zămos”. Flori de salcâm şi de soc.

Pare o nebunie, dar eu l-am însoţit cu câteva „spire” dintr-un caşcaval artizanal afumat (prima jumătate de sticlă) şi cu „creveţi” din aceia care expandează în tigaia încinsă (a doua jumătate de sticlă). Aş fi continuat cu celelalte bunătăţi pregătite de soţia mea - de astă dată – dar, o sticlă e... doar una. Chiar dacă nu neapărat pentru pairingul cu mâncarea, aş fi simţit nevoia de măcar încă două pahare, cât să parcurg vizual călătoria lui Ulise, minuţios transpusă pe eticheta extrem de atrăgătoare. Cum ar veni, din călătoria lui Odiseu „am parcurs” doar calea de… „dus”.

Pe site-ul importatorului www.vinuridionysos.ro    îl găsiţi aici.

2. Crama MaxiMarc - Cadarcă 2019

Vă doriţi un vin de after... dinner?

Fructe (cireşe negre, vişine) ajunse la coacerea maximă? Maxi... marc. Forţă, intensitate, nivel ridicat al nivelului de alcool, note afumate, piele, coajă de pâine la vatră, cuişoare, piper roşu?!

Un vin neindulgent cu cei neantrenaţi, atractiv ca un necunoscut oraş oriental. Ademeneşte, provoacă şi te poate pierde...

Arată o nouă dimensiune a soiului Cadarcă şi consemnează o tehnică de vinificaţie fără prejudecăţi.

Uimitor până la ultima caudalie.

Dacă winemakerul Emanuele Reolon a dorit un turnir de skandenberg, este aproape sigur că vinul „va rămâne la masă”. Eu, unul, trebuie să mă mai antrenez sau să transpun în realitate „unde-s doi puterea creşte” şi să „dau gata” vinul cu ajutorul unui prieten. La luptă!

Pe www.king.ro îl găsiţi aici.

3. Crama 1000 de Chipuri, DISTINCTIS Valea Orbilor - Merlot & Cabernet Franc 2017

Is Distinct. Distinct is. Cum o fi corect?! Glumesc.

Nu ştiu cum or fi nimerit orbii valea asta în trecut (de poartă acest nume), dar terroir-ul de aici „trebuie că e” unul deosebit şi cine l-a găsit a avut mai mult decât o privire bună…

Vinificatorul îmblânzeşte Cabernet Franc exact atât cât trebuie şi îl pune să susţină una dintre cele mai reuşite expresii ale Merlot-ului de la noi.

Da, pentru 15% vol. alcool este nevoie de puţină atenţie în „gestionare”, dar, în acelaşi timp, acest bolero frenetic al senzaţiilor gustative este aproape extatic.

Îmi închipui că aşa trebuie să aibe gust o foaie de tutun pentru cigars – atunci când nu este uscată în totalitate - dacă ai trece-o prin „ravac” de coacăze şi afine. Îmi opresc gândul la un tomahawk steak aruncat pe o piramidă din fier gros încins, aşa cum am întâlnit în Chile, dincolo de Strâmtoarea Magellan, undeva în liniştea înfricoşătoare a Patagoniei.

Un pahar pentru gustul cărnii. Un pahar pentru fiorul nesiguranţei. Şi tot aşa... de şapte ori. Polul Sud e mai aproape... Aventura.

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, sezonul al doilea al emisiunii „Fraţi de Viţă” de pe TVR2 a început! Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

Concursul Internaţional VINARIUM va avea loc în perioada 27-30 mai 2021. Noutăţi aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO