Eveniment

04 – 06 decembrie 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

04 – 06 decembrie 2020 – Ce vinuri bem în acest...

Autor: Catalin Paduraru

05.12.2020, 12:00 594

În 1935, Romulus Odobeştianu publica cartea „Problema viei şi a vinului – Consideraţiuni asupra vini-viticulturii mondiale şi româneşti” (Inst. de Arte Grafice „Bucovina” I.E. Torouţiu)

Deşi îndeplinea şi funcţia de inspector general în Ministerul Agriculturii, autorul - doctor în drept şi inginer agronom – nu ezita să sancţioneze ineficienţa colegilor din administraţie sau inactivitatea mai marilor din politică.

„Astăzi, viticultura [...], prin rolul şi capitalul ce le reprezintă, este intrată în patrimoniul naţional al fiecărei ţări, a cărei conducere o au oamenii politici. Podgoria constituie în statele viticole un factor preponderent şi joacă în viaţa lor, un rol de prim ordin economic, politic, social şi fiscal.

[...] în arta de a guverna [...] oricîte ori este vorba de marile probleme ce interesează însăşi naţiunea – aşa după cum este cazul viticulturii - inactivitatea şi prejudecăţile trebuie să dispară odată cu teoriile învechite [...]

Părăsind textele cu interpretările ce nu mai cadrează cu timpurile de astăzi, aceştia (oamenii politici, n.n.) trebuie să treacă, cu toată energia, spre binele patriei lor, în domeniul practic şi realist, singurul capabil să aducă rezolvarea complectă a problemei ce se pune”.

Pentru a nu rămâne în suspans, Odobeşteanu nu se plângea de starea „producţiunii” ci, măsura cu amărăciune slaba strategie de piaţă şi comunicarea.

Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult în cei 85 de ani.

Doar că nu avem cum „scăpa de această situaţiune fără să se cunoască şi să se înţeleagă profund cauzele” şi fără ca „problema să fie atacată curajos în întregul ei”.

Foarte mulţi dintre cei care sunt plătiţi prin taxe şi impozite de către noi, nu înţeleg nici măcar enunţul problemelor, astfel încât de „rezolvări” nici nu poate fi vorba.

Cu toate acestea, exact aceste exemplare ne privesc de sus şi sunt intrigate de lipsa recunoştinţei colective pentru „binele” pe care ni-l fac (ştiţi că toţi politrucii şi „taie frunză” din administraţie sunt convinşi că ei „dau”).

Cum să le explici că, la vin, o măsură de sprijin „la hectar” (şi nu într-un fond destinat consolidării pieţei) este anacronică, ante... Odobeştianu?!... iar noi suntem în secolul XXI…

Amânăm dezbaterea pe teme de politici economice şi ne întoarcem la vinurile noastre. Cel puţin deocamdată... e mai cu folos.

1. Marisco Wineyards, The King’s Wrath - Pinot Noir 2017

Sunt, cât de cât, „vinovat” pentru prezenţa pe piaţa românească a acestei case de vinuri.

Zic „cât de cât” pentru că entuziasmul meu de a recomanda vinurile unui operator serios de la noi venea doar din admiraţia faţă de Sauvignon Blanc.

Ştiam că Pinot Noir-ul neozeelandez este „altfel”, dar nu m-am gândit niciodată că ar putea fi „furios” (wrath, engl.).

Până la urmă, iubitorii de Pinot Noir cred că trebuie să aibă curajul (obligaţia?) de a se confrunta cu extremele stilistice ale soiului. Sigur, stilul nu poate fi desprins de datul natural, de terroir.

Culmea e că începutul descrierii vinului este... finalul (!) în care ne răsfăţăm cu condimente puternice, ciocolată cu ardei iute, plăcute înţepături acide.

Încadrate de rama de stejar puţin prăjit, găsim roşcove, cireşe şi faimosul (şi tipicul) „forest floor”. Relaţia diplomatică pe care o am cu acest soi s-ar putea transforma în prietenie datorită acestui Pinot Noir din Seria Regală, semnat Brent Harris winemaker-proprietar.

Îl găsiti în magazinele VINEXPERT şi pe www.vinexpert.ro.

2. Frescobaldi, Nipozzano – Chianti Rufina Riserva 2016

Parmafood a importat multe vinuri pentru un business onest (foarte, foarte important) şi o serie bună de vinuri eveniment.

Nu cred că este o întâmplare că Parmafood a câştigat Premiul al II-lea la categoria „Furnizorul anului” în cadrul HORECA AWARDS 2020.

Unul din vinurile de satisfacţie gustativă este şi acest 2016 care pare pus în sticlă... ieri!

Ce forţă s-a găsit în Sangiovese şi ce inspiraţi au fost italienii să-l „extragă” din zona „populară” şi să-i încerce puterile în Denominazione di Origine Controllata e Garantita DOCG (...- acel G care, deocamdată, lipseşte la noi).

Buuuun. Deschidem butelia. Punem în decantor. Lăsăm măcar 30-40 minute la aerat. Degustăm. Rubiniu. Nas - rodie, „porumbele” taninoase (care se regăsesc şi în gust). Astringent plăcut, cu un final lung flancat de agrişe şi măceşe, note terţiare (piele).

Mă pot gândi că Peccorino a apărut ca o nevoie de a acorda companie vinurilor toscane.

Pe www.parmashop.ro îl găsiţi aici.

3. Domeniile Sâmbureşti, Château Valvis - Fetească Neagră 2017

Oricât te-ai „plimba” gustativ prin străinătăţuri, nu ştiu cum se face, dar Feteasca Neagră îţi arată că nicăieri nu-i mai bine ca acasă.

Am degustat zeci de mii de vinuri, cunosc chimia lor, procesele de obţinere. Nu pot fi păcălit uşor. „Dulceţa” capătă o altă dimensiune la Feteasca Neagră – în absenţa zaharurior reziduale.

E dulceaţa din zâmbetul unei codane, dulceaţa mării sărate (!) la răsărit, dulceaţa premiului obţinut cu trudă.

Mi-aş dori să am o piatră preţioasă de culoarea acestui vin, cred că s-ar face bani dintr-un parfum bărbătesc care să-i surprindă aroma şi aş putea scrie câteva zeci de pagini cu reţete potrivite lui.

Până s-ar concretiza cele de mai sus, vă invit la un vin pur românesc, bine clădit, cu tălpile bine aşezate în pământ, cu glas clar şi armonios. Să fim sănătoşi!

Pe www.finestore.ro îl găsiţi aici.

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, vă fac o invitaţie: urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2. Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO