Eveniment

05 februarie 2021 – Paharul cu visuri: Trei raze de soare şi trei rosé însoţitoare. Recomandările lui Cătălin Păduraru - VINARIUM

05.02.2021, 17:47 412

A dat puţin soarele şi – brusc - mi-am îndreptat atenţia către rosé-uri!

Nu mai am răbdare până se-ncălzeşte şi până se-nsoreşte. Aşa că am ales pentru zilele de weekend şi întreaga săptămână care vine, trei rosé-uri speciale.

De actualitate ar fi fost să scriu şi despre mimoza din Bârlad angajată la Apele Române, dar am fi umbrit senzaţia primăvăratică cu procesul moral pe care ar fi trebuit să îl intentăm profesorilor Universităţii pe care a absolvit-o don’şoara, profesorilor din liceul pe care (cum?) l-a terminat (!) şi, fără exagerare, profesorilor din gimnaziul parcurs (?!) de aceasta. Sunt convins că şi ei vor salarii mai mari... Pe merit, nu?!

Sau am fi putut ataca frontal efectele GDPR, care obstrucţionează găsirea unei persoane fizice care înregistrează la ICI un domeniu .ro care uzurpă proprietatea intelectuală, apărată, în principiu, de OSIM. Dar şi ăsta e un subiect cu care ne-am fi putut enerva.

Sau cum a fost distrusă în România matematica în ultimele 5-6 decenii (deşi, se pretinde că „s-a făcut” la greu!) de către o generaţie de profesori care nu au avut anvergura intelectuală, culturală necesară, pierzând astfel din vedere esenţialul: filozofia matematicii (şi aplicabilitatea). Am mai fi avut pe agendă: cum se poate transforma un mall părăsit - dacă nu în spaţiu pentru industriile creative - într-un spital modern; de ce semidocţii nu agreează concursurile de vin ş.a.m.d.

M-am gândit că subiectele merită dezvoltate şi, ca atare, le lăsăm pe altă dată, pe când, noi toţi, vom fi mai puţin împresuraţi de atâtea energii negative.

Ne întoarcem la razele (…de speranţă, era să scriu) de soare şi la rosé-urile noastre speciale.

Să zâmbim!

 

1. Tohani România – Siel Rosé 2020

2. Crama Ferdi – Rosé Cosmina 2020 Ediţie limitată

3. Frescobaldi – Alie Ammiraglia Rosé 2019

 

1. Tohani România – Siel Rosé 2020

Nu ştiu dacă ştiţi, winemaker-ul care semnează acest vin este din Africa de Sud: Albertus Van der Merwe.

Declaraţia lui de intenţie este ca în Siel să reunească spiritul Lumii Noi cu exponent ţara natală şi Lumea Veche reprezentată de România.

Punând la un loc – în dozaje atent „cântărite” - Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir, Busuioacă, oenologul obţine un vin complex, bine structurat şi cu accente extrem de agreabile pentru cei care caută vinuri mai aromate.

Zahărul rezidual şi cu amprenta de Busuioacă fac casă bună.

Siel rosé poate fi considerat un asamblaj... all seasons...

In u gesondheid! În sănătatea voastră!

Pentru suflet! Vir Siel!

Pe www.vinexpert.ro îl găsiţi aici.

 

2. Crama Ferdi – Rosé Cosmina 2020 Ediţie limitată

Orgoliul meu este satisfăcut când observ că vinării şi vinuri necunoscute acum nişte ani, dar asupra cărora am atras atenţia şi cărora le-am anticipat succesul, întregesc astăzi „compania” vedetelor.

Crama Ferdi şi vinurile lui Fernando Mihăilescu sunt un exemplu.

Cu rosé-ul 2020 „Ferdi” ne arată, dacă mai era nevoie, că din mica proprietate prahoveană ies vinuri mari. Culoare superbă, nas bogat, arome şi gust de măceşe, cireşe de mai – susţinute de aciditate, corp şi alcool.

Sec-sec (0,50 gr/l), gustos şi plin de personalitate. Adică, nu se confundă cu alte vinuri şi este uşor de ţinut minte.

„Ţinut minte” – este important pentru că stocurile ajung destul de repede să fie epuizate. Aşadar, dacă îl vreţi în frapieră la vară, n-ar fi rău să vă interesaţi câte sticle mai sunt la proprietar.

Pe www.vinmagazin.ro îl găsiţi aici.

 

3. Frescobaldi – Alie Ammiraglia Rosé 2019

Când spui Toscana, gândul te poartă aproape sigur la vinurile roşii.

Aşa cum era odinioară, când Toscana însemna aproape în exclusivitate Sangiovese.

Vremea a trecut, vizionarii şi curajoşii au decis să exploateze la maximum terroir-ul şi aşa s-au născut super-toscanele. Vinuri blamate la început pentru împietatea folosirii de către tinerii oenologi a unor soiuri „venetice”. Acum, vinuri la mare preţ.

Aşa că n-ar fi de mirare ca nu toată lumea să accepte un rosé monumental realizat în această regiune consacrată pentru celebrele vinuri roşii (uitând, poate, că rosé-ul este... un vin roşu, de fapt).

În plus, Alie – „nimfa mării” aduce şi o „licenţă” oenologică* – cel puţin în spaţiul UE – bazându-se pe Syrah/Shiraz şi pe un soi cu struguri albi – Vermentino.

(*despre aceasta „libertate”, asumată cu bune rezultate pe alte continente, vom mai vorbi)

Un vin im-pe-ca-bil. Strălucitor, suav şi atletic în acelaşi timp, debordant în arome. Un braţ de flori şi un coş de fructe. Este un reper pentru cei care iubesc vinurile rosé şi chiar că ar putea provoca – în sensul cel mai bun – adicţie.

Iertaţi-mă! Am uitat să vă spun: Familia Frescobaldi produce vin de prin anii... 1300.

Adică, de mai bine de şapte sute de recolte...

Pe www.parmashop.ro îl găsiţi aici.

                                              

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, vă fac o invitaţie: urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2. Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

 

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO