Eveniment

08 ianuarie 2021 – Paharul cu visuri. Recomandările lui Cătălin Păduraru - VINARIUM

08 ianuarie 2021 – Paharul cu visuri. Recomandările...

Autor: Catalin Paduraru

08.01.2021, 16:07 495

Ar fi hazliu - dacă n-ar fi tragic - tabloul scenic al luptei „argumentelor” din ultimii ani în spaţiul public.

Visceralism, fanatism (gratuit), fanatism (interesat), sfertodoctism, vehemenţă, şabloane, tribunalul poporului, tribunalul administraţiei...

Într-un mod abracadabrant, polarizarea de idei şi formarea taberelor sunt erodate de o fluiditate browniană, pentru că cei care au astăzi poziţii comune mâine vor găsi cel puţin un subiect asupra căruia să nu cadă de acord.

„Influenţări” care le ştiu pe toate şi care au – după caz - toate acuzele sau scuzele pentru tot ceea ce (nu) se întâmplă.

Mai nou, avem verdicte şi pentru situaţia din America deşi ar fi greu de crezut că nu am înţeles până acum că puţine faţete ale istoriei s-au arătat popoarelor cu aceeaşi lumină, cu aceeaşi claritate, la momentul petrecerii unor evenimente şi la anumite distanţe în timp (câteodată, chiar foarte mici).

În acest vacarm (care nu pare a se stinge prea curând) vă promit că rezerv acest colţ de net pentru linişte, regăsire interioară, bucurie împărtăşită cu oameni dragi.

Nu voi ocoli subiectele „calde”(mai ales dacă interferează cu Lumea Vinului), dar cred că ne vom descurca cu aluzia fină, ironia temperată, argumentaţia obiectivă şi polemica... cordială.

Vă doresc să-l puteţi privi în ochi pe „2021” şi să-l puneţi – cu zâmbetul pe buze, dar cu braţul ferm - să vă servească.

Când aveţi chef, chiar şi cu vinuri bune.

 

1. Tudoran feat. Alira, ROCK – Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot 2018

2. Licorna Winehouse, Serafim- Merlot 2016

3. Crama Jelna, Dealu’ Negru Late Harvest - Mucat Ottonel, Sauvignon Blanc 2018

1. Tudoran feat. Alira ROCK – Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot 2018

Ei bine, pe Cosmin Tudoran îl vom asocia forever cu hiturile Cassa Locco. De la „vând fân”, Cosmin a trecut la „vând vin”. N-a făcut-o, aşa cum nedrept ar fi să creadă unii, în ritmul tobei mari. Am petrecut timp profesional pe-ndelete cu cel ce avea să-mi devină prieten, pentru prima oară prin 2009-2010. Cu tenacitate, Tudoran a absolvit un lung curs la care eram şi eu lector, obţinând o primă diplomă în domeniu.

A trecut şi de etapele „ierarhic superioare”, devenind Degustător Autorizat şi membru ADAR.

În acelaşi deceniu 2010-2020, a absolvit Horticultura şi acum încheie Masterul de specialitate.

Spun toate acestea pentru a se înţelege bine că prezenţa lui Tudoran în Lumea Vinului nu este un joc de scenă.

Rock – un cupaj semnat de Cosmin, realizat cu vinurile binecunoscutei crame Alira, este o propunere de timpuri bune (era să scriu „noi”), petrecute relaxat cu un vin vesel, uşor de băut.

Dă senzaţia că are acordurile în cheia sol, dar cu puţină atenţie se poate „auzi” ambitusul larg al vinului care are destule note mai grave, în cheia fa. Le surprindem mai greu datorită dispunerii dense pe portativ şi a metrului 3/8 (vioi), armonia (multe fructe de pădure) ascunzând cu fineţe cele 14 procente alcohol plugged.

Aşadar, puneţi în funcţiune boxele and... rock!

Pe site-ul oficial www.tudoran.eu îl găsiţi aici.

2. Licorna Winehouse, Serafim- Merlot 2016

Să ne ferim de gândul că un mare pictor, un mare actor sau, de ce nu, un mare fotbalist, are ca măsură a talentului... întâmplarea. Orice cercetare am iniţia, vedem că reuşita şi succesul vin(!) din viziune consolidată, exerciţiu, studiu, aspiraţie către „altius”.

Vinurile lui Lăcureanu au fost memorabile – în limita şi amprenta regiunii - indiferent de crama la care le-a creat.

Pentru Licorna a semnat acest Merlot ca un fald de tafta aruncat peste un armăsar Friesian.

Un vin cu forţă şi eleganţă, cu moliciuni şi accente picante, pe care am îndrăznit să îl pun să facă faţă unor paste proaspete în care am pus trufe.

Rezultatul: fabulos (adică, din nou, memorabil).

Trufele s-au „stins”, pastele păreau că se topesc, parmezanului i-am descoperit mai mult puterea impulsului olfactiv retronazal. Nu pot cuprinde exact ce înseamnă „serafim” în religie dar, cu siguranţă, în universul oeno, serafimul nostru are cîţiva îngeri ajutor.

Pe www.vinmagazin.ro îl găsiţi aici.

3. Crama Jelna, Dealu’ Negru Late Harvest - Mucat Ottonel, Sauvignon Blanc 2018

Lechinţa se dovedeşte a fi un DOC care s-a abonat la turnirurile cu cavalerii seniori.

„Amprenta Transilvaniei” nu mai e demult o sintagmă de marketing. Jelna - cu singura „vie montană” (da, da, aţi citit bine!) produce, de obicei, vinuri seci spectaculoase prin aromele comprimate şi prin aciditatea atât de plăcută.

Iată, o „culegere târzie” şi ştiinţa lui Darius Pripon ne fac cadou un vin „esenţă de strugure”, cu dulceaţă şi parfum (că tot circulă o întrebare „cum adică vin parfumat?” Iac-aşa.)

Muscatul se distinge uşor, însă Sauvignonul Blanc este cel care dă linia clară a vinului, ţinând balanţa - prin aciditate şi note exotice – în echilibru perfect.

Aperitiv sau digetiv. As you like it.

Pe www.vinexpert.ro îl găsiţi aici.

.    

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, vă fac o invitaţie: urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2. Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

 

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO