Eveniment

1,6 mil. euro de la UE pentru o crescatorie de gaini pentru oua

19.04.2010, 23:02 2233

Persoanele fizice autorizate, societatile comerciale,asociatiile familiale sau persoanele fizice pot sa obtina finantareeuropeana de pana la 1,6 mil. euro pentru constructia unei ferme decrestere a gainilor ouatoare.

"Ferma trebuie sa functioneze in sistem extensiv - crestereapasarilor in sistem gospodaresc, in spatiu deschis. Se pot obtinemaxim 1,6 mil. euro pentru un astfel de proiect, cu respectareaanumitor conditii. Procentul de finantare este cuprins intre 40% si60% din valoarea eligibila a proiectului", spune Cosmin Dragoi,managing partner al firmei de consultanta M27 CedInvest.

Proiectele sunt finantate prin masura de modernizare aexploatatiilor agricole (masura 121) din cadrul ProgramuluiNational de Dezvoltare Rurala (PNDR). "Cheltuielile eligibilecuprind construirea sau modernizarea cladirii, infrastructura deacces si utilitati, achizitia de masini si utilaje, instalatii,echipamente, investitii pentru producerea de energie regenerabilapentru consumul fermei, investitii pentru procesarea produseloragricole la nivelul fermei, costurile cu proiectarea, avizele siconsultanta", explica Dragoi.

Spre exemplu, pentru o ferma cu o capacitate de peste 100.000 degaini ouatoare, cu sistem complet de colectare si spatiu pentrusortare si ambalare, costurile considerate eligibile se ridica lapeste 1 mil. euro, din care se pot obtine jumatate din bani subforma fondurilor europene.

O astfel de investitie se poate realiza pe parcursul a maximtrei ani. Fluxul de productie incepe cu achizitionarea de gainiouatoare la varsta de 3-4 luni care ofera o productie medie zilnicade 100.000 de oua, care se colecteaza printr-un sistem automat,direct in spatiul de colectare, sortare si apoi ambalare directpentru distribuire in centrele de desfacere: distribuitorispecializati, magazine alimentare, supermarketuri.

Documentele necesare pentru o astfel de investitie sunt: avize,autorizatii de mediu, sanepid, directia sanitar-veterinara,certificat constatator de la Registrul Comertului, certificatefiscale, cazier judiciar.

Anul acesta sunt estimate a fi lansate doua apeluri de proiectepentru masura 121, in mai si octombrie.

Bugetul alocat pentru 2010 pentru cei care doresc sa ia fondurieuropene prin masura 121 este de 250 de milioane de euro si se maipot obtine finantari europene in cadrul acestui program pentruinfiintarea plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si capsuni,infiintarea pepinierelor de vita de vie, pomi fructiferi siarbusti, investitii pentru producerea si utilizarea durabila aenergiei din surse regenerabile in cadrul fermei, investitii inapicultura, cu exceptia celor realizate prin Programul NationalApicol. Proiectul se va depune la centrele regionale ale APDRP(Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurale si Pescuit).

Pentru ce se pot obtine banii

  • construire sau modernizare cladirii
  • infrastructura de acces si utilitati
  • achizitia de masini si utilaje, instalatii, echipamente
  • investitii pentru producerea de energie regenerabila pentruconsumul fermei
  • investitii pentru procesarea produselor agricole la nivelulfermei
  • costurile cu proiectarea, avizele si consultanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO