Eveniment

10-12 iulie 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

10-12 iulie 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3...
10.07.2020, 16:23 1132

Am început filmările la un nou sezon Fraţi de Viţă, la TVR. Mergem „la pas” pe toate drumurile vinului, dar pe rând (altfel, s-ar putea spune că mergem pe şapte cărări...). Prima etapă, Vrancea. Da, Vrancea.

Regiunea pe care mulţi au refuzat să o vadă în schimbare, ataşându-i doar imaginea vinului vândut la marginea drumului naţional.

De la ultimile filmări făcute împreună cu fratele meu Adrian Păduraru, în această zonă viticolă (cea mai mare a ţării) au apărut crame noi, s-au modernizat cele existente, s-au construit pensiuni şi conace.

Vinurile sunt din ce în ce mai bune. Oenoturismul nu mai înseamnă demult doar „degustare şi masă”.

De fapt, toată România vitivinicolă arată altfel.

Pentru a fi văzută era nevoie şi de o emisiune TV. Acum o avem. Fraţi de Viţă. Din septembrie, la TVR 2.

 

1. Crama Avereşti – Zghihară de Avereşti 2019

2. The Iconic Estate, Hyperion - Viognier 2019

3. Crama Avincis, Cuvée Andrei - Cabernet Sauvignon 2016

 

1. Crama Avereşti – Zghihară de Avereşti 2019

„Soi pur românesc, o bijuterie a patrimoniului românesc (...)”

Aşa scrie pe contraeticheta produsului, iar afirmaţia este cât se poate de adevărată.

Peste valoarea de tezaur ampelografic al soiului, vinul de la Avereşti este cunoscut prin aciditate ridicată şi  eleganţa specială a aromelor.

Zghihara, în ciuda numelui extrem de... neaoş, este un vin universal. Universal... în universul celor care beau vinuri foarte seci, crocante şi repede atacatoare (plăcut) la gingii.

Sunt fan declarat al Zghiharei de Avereşti, sunt părtinitor cât se poate şi ştiu că alături de Frâncuşă, Mustoasă, Plăvaie ar putea face un caré de aşi cu care s-ar putea da „cu sec” la multe „mese”  internaţionale.

Îmi plac merele verzi, perele tari, goldanele-n pârg, lămâile de Sicilia şi toate florile de câmp cuprinse în acest vin din prefiloxerica Zghihară.

Imbatabil la peşte, potrivit la gyros, o nebunie lângă câţiva bureţi fripţi pe tablă şi daţi prin usturoi.

Şi să nu-mi spuneţi că e mai greu de pronunţat decât: Gruner Weltliner, Hitzkircher, Tauberschwarz, Mtsvane Kakhuri...

 

2. The Iconic Estate, Hyperion - Viognier 2019

Vin din vinurile „cu preţ” de la noi. Viognier este un soi ofertant pentru oenologi, mai ales prin aroma de fructe coapte, uşor de folosit în cupaje.

În Australia (care are alte norme şi protocoale de vinificaţie) se foloseşte inclusiv pentru a completa… Shirazul.

The Iconic Estate (Lorena Deaconu winemaker) a optat pentru un vin clasic, cu maturare serioasă în care stejarul ţine spatele nuanţelor aromatice multiple.

E un vin „all seasons”, dar bine legat de momentul mesei.

Ca o particularitate, vinul este linştitor, relaxant şi, în ciuda baricării, neobositor.

Pentru că îmi place să mă joc cu gândurile, îmi imaginez că, într-o degustare blind, puţini evaluatori i-ar putea ghici originea.

Deţinător de paşaport care nu are nevoie de vize, Viognier-ul „nostru” poate călători în orice ţară şi ne poate reprezenta la orice nivel.

Pentru a-l împuternici, trebuie să-l cunoaştem.

Ghici, cine vine la cină?

În curând în magazine specializate, în HORECA şi în magazinul on-line al producătorului www.iconicdrinks.shop

 

3. Crama Avincis, Cuvée Andrei - Cabernet Sauvignon 2016

Chiar îmi era dor de un vin cu buchet.

(notă: buchet se foloseşte mai mult în corelaţie cu aromele secundare şi terţiare, caracteristice vinurilor care au câţiva ani de viaţă…)

Culoarea este cuceritoare. Roşul acela umbrit, elegant, pentru care doamnele ar da o avere să-l aibă pe o rochie de seară, dar, de cele mai multe ori, sunt suficiente câteva lacrimi.

Nu întâmplător francezii numesc „la robe” – corpul vinului înveşmântat în culoare şi  „larmes du vin” - voalul rămas pe cupă după ce vinul bine rotit se aşază calm în matca lui.

Şi nu întâmplător vinul e filigranat în manieră franţuzească.

„Nas” bordelez, gust plin, cu taninuri în cea mai mare parte rotunjite. Cele mai neastâmpărate, ne arată că vinul are viaţă lungă şi că putem pune la păstrare câteva butelii pentru un timp… Un deceniu, aş spune eu. Viaţa o trecem repede şi e bine să ne păstrăm nişte promisiuni - amintiri cu care să ne întâlnim într-un „azi” din viitor.

Lung, persistent, voluptuos. Stârneşte senzaţii şi gânduri precum cele pe care încercăm să nu le pierdem după un concert bun. Vă place… Debussy?

 

Lista vinurilor medaliate aici.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO