Eveniment

10 ani de UE la Gala ZF, cu Financial Times şi UBS: Ne aşteaptă schimbări dramatice în business şi în politica mondială

Philip Stephens, Financial Times: Ordinea lumii se clatină. Nu ştim ce va urma (stânga). Paul Donovan, UBS: Vine a patra revoluţie industrială. Capitalul înlocuieşte munca

Philip Stephens, Financial Times: Ordinea lumii se clatină. Nu ştim ce va urma (stânga). Paul Donovan, UBS: Vine a patra revoluţie industrială. Capitalul înlocuieşte munca

Autor: Ştefan Stan

28.11.2016, 00:08 642

Şeful comentatorilor politici de la Financial Times, Philip Stephens, şi Paul Donovan, economistul-şef al UBS Wealth Management, au avut un element comun în discursurile lor de joi-seară, de la Gala ZF, chiar dacă unul a vorbit despre politică şi ce­lălalt despre business: că urmează schim­bări şi provocări dramatice în perioada următoare.

„Putem spune cu certitudine că ordinea stabilită la sfârşitul Războiului Rece se clatină în jurul nostru. Mult mai puţin clar este cu ce va fi aceasta înlocuită“, a spus Stephens de la Financial Times.

„Dacă în urmă cu câţiva ani viitorul părea liberal, acum începe să apară neliberal. Criza financiară din 2008 a schimbat ideologia Washingtonului, iar veniturile stagnante şi mă­surile de austeritate au fertilizat solul pen­tru protecţionism“, a explicat Stephens.

Paul Donovan de la UBS spune că în busi­ness avem de-a face cu cea de-a patra revoluţie industrială.

„Schimbările pe care le vedem au fost nu­mite a patra revoluţie industrială, mişcarea că­tre o economie virtuală, o creştere a folo­si­rii roboticii, inteligenţei artificiale, a eco­no­mi­ei de sharing precum cea folosită de Uber sau Airbnb. Când revoluţii se întâmplă, ele schim­bă societăţi, cum muncim, unde mun­cim. Şi această revoluţie va modela ce se întâmplă în Europa în următorii 10 ani“, a spus Donovan.

El a susţinut că vine o fază a capitalului fo­­lo­sit să înlocuiască munca. „Începem să ve­dem roboţi care vin şi înlocuiesc munca mun­citorilor din fabrici, din birouri, şi vine în faţa unui număr mare de joburi. La un anumit nivel, acesta aduce businessurile înapoi în Europa“.

Ziarul Financiar a premiat joi-seară cele mai valoroase 10 companii din România, pe pri­­mul loc fiind Hidroelectrica, urmată de Petrom şi Orange.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO