• Leu / EUR4.7558
  • Leu / GBP5.4847
  • Leu / USD4.1758
Eveniment

100 de milioane de euro vin de la UE pentru a combate şomajul în rândul tinerilor

100 de milioane de euro vin de la UE pentru a combate şomajul în rândul tinerilor

Autor: Corina Mirea

5 feb 2014 632

Comisia Europeană alocă Româ­niei aproximativ 100 de milioane de euro în cadrul Youth Employment Initiative în vederea combaterii şomajului în rândul tine­rilor, a anunţat executivul de la Bruxelles.

Youth Employment Initiative este un program în valoare de 3 miliarde de euro, alocate ţărilor cu regiuni în care peste 25% din tineri nu au un loc de muncă sau nu sunt încadraţi în sistemul de învăţământ.

La rândul său, România trebuie să aloce din Fondul Social European cel puţin aceeaşi sumă pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor.

Comisia a stabilit că România trebuie să aloce pentru Fondul Social European cel puţin 30,8% (4,7 miliarde de euro) din fondurile de coeziune în exerciţiul bugetar 2014-2020.

Pe de altă parte, Ministerul Muncii a găsit finanţare europeană pentru a ajuta doar 5.052 de tineri care nu au luat exa­menul de bacalaureat sau care sunt şomeri din cei circa 40.000 de absolvenţi de liceu şi şcoli postliceale care au cerut ajutor de şomaj numai anul trecut. Astfel, cu un buget de peste 7,8 mil. euro (numai din fonduri UE), până în iunie 2015 circa 3.500 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani vor fi formaţi profesional, peste 1.000 vor învăţa cum să îşi deschidă o afacere şi aproape 400 vor fi implicaţi în stagii de ucenicie. La finalul programului, cel puţin 600 de tineri din cei aproximativ 300.000 care nu au reuşit să ia bacalaureatul doar în ultimii trei ani ar trebui să îşi găsească un loc de muncă.

„Dificultatea tinerilor de a obţine un loc de muncă este atât un fenomen european, cât şi global. Principalele motive pentru care ei găsesc tot mai greu un loc de muncă este neconcordanţa dintre abilităţile şi cunoş­tinţele lor şi necesităţile angajatorilor, dar şi lipsa de experienţă a tinerilor. Prin urmare, cele două proiecte-pilot îşi propun să faciliteze accesul lor pe piaţa muncii şi să contribuie la ţinta de creştere a ratei de ocupare în rândul tinerilor cu 10% până în 2020“, a spus ministrul muncii Mariana Câmpeanu, prezentă ieri la evenimentul de lansare a proiectelor-pilot „Garanţii pentru tineri” şi Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru!“, la care au participat şi premierul Victor Ponta şi ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici.

Cele două proiecte fac parte dintr-o schemă europeană de creştere a ocupării în rândul tinerilor, în valoare totală de 6 miliarde pentru perioada 2014-2020.

Valoarea totală cumulată a celor două proiecte, cofinanţate prin POSDRU, depăşeşte 38 de milioane de lei, dintre care aproape 3,5 milioane vor fi suportate de parteneri ai ministerului precum Blocul Naţional Sindical (BNS), BPI Management Consulting România (Bucureşti), Fundaţia Ecologică Green (Iaşi) sau Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

“Banii pe care România îi va folosi pentru aceste două proiecte par mulţi la o primă vedere, dar, în realitate, nu ajung, luând în considerare nevoile de pe piaţa muncii şi sumele care se acordă la nivel european pentru astfel de iniţiative. Dar avem nevoie să scoatem tineri mai bine pregătiţi şi în concordanţă cu cerinţele angajatorilor. Nu putem crea mai multe locuri de muncă dacă nici cele care există nu pot fi ocupate din cauza deficitului de cunoştinţe. Companiile nu angajează pe cine vrem noi, ci angajează oamenii de care au nevoie”, a precizat premierul Victor Ponta. El a reamintit în cadrul conferinţei că schema de ajutorare a firmelor care creează 20 de locuri de muncă şi pentru care statul suportă 50% din cheltuieli, propusă zilele trecute de guvern, ar putea fi, de asemenea, o soluţie pentru stimularea angajării tinerilor şi creşterea ratei de ocupare a acestora pe piaţa muncii.

“Evident că nu este un program numai pentru tineri, dar îmi pot imagina că în special firme dinamice, firme care merg pe o anumită mentalitate de angajare a oamenilor tineri, de a se dezvolta altfel, vor fi beneficiare. Altfel, mi-e greu să cred că o firmă foarte veche şi foarte conservatoare va reuşi să acceseze acest gen de programe“, a explicat premierul.

În 2013, România a avut aproximativ 40.000 de absolvenţi de liceu sau de învăţământ postliceal care s-au înscris la agenţiile de şomaj din ţară.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.02.2014

Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7558
Diferență: -0,1029
Ieri: 4.7607
Azi: 4.1758
Diferență: -0,4316
Ieri: 4.1939
Azi: 5.4847
Diferență: -1,1926
Ieri: 5.5509
Azi: 4.2011
Diferență: 0,0834
Ieri: 4.1976