Eveniment

100 mld. euro pentru regiunea Dunării. Se face canalul Dunăre - Bucureşti?

100 mld. euro pentru regiunea Dunării. Se face canalul Dunăre - Bucureşti?
08.11.2010, 23:30 401

100 de miliarde de euro, 14 state riverane şi un proiect desenatpe câteva coli de hârtie. Aceasta este "Strategia Dunării", unproiect iniţiat de România şi Austria, asumat de Uniunea Europeanăşi sprijinit financiar de UE. Summitul Dunării s-a deschis ieri laBucureşti cu reprezentanţi - şefi de guverne din cele 14 state dinbazinul Dunării sau miniştri de externe - ai celor 14 stateriverane Dunării.

Ce vrea România, concret, de la această strategie? În primulrând finalizarea canalului Dunăre - Bucureşti şi măcar două poduripeste Dunăre.

Înainte de al Doilea Război Mondial, Dunărea era cea maiimportantă rută de transport din regiune. Ce a ajuns acum?Excluzând zonele superioare ale fluviului, regiunea este una dintrecele mai sărace din Europa. Deşi una dintre cele mai importanteţări riverane Dunării, Ucraina nu a avut participanţi importanţi ladiscuţiile de ieri. Este un semn al neîncrederii faţă de proiect?Foarte probabil. Şi atunci?

În vară, Johannes Hahn, comisarul pentru politică regională,anunţa că Uniunea a alocat 100 mld. euro pentru acest proiect, pânăîn 2013. Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso asusţinut ieri la Bucureşti că în statele riverane Dunării s-auprodus multe schimbări în ultimii 20 de ani, dar că ele seconfruntă încă cu numeroase disparităţi: "Este o regiune încărcatăde istorie, care a trecut prin multe schimbări din punct de vedereatât politic, cât şi economic. Au fost multe schimbări de laînceputul anilor '90, dar sunt încă şi disparităţi considerabile înregiune între statele membre."

Strategia Dunării ar urma să fie pusă în practică în cea de-adoua parte a anului 2011. Ea este bazată pe mai multe principii:conectivitatea (transport durabil şi reţele de energie), protecţiamediului a resurselor de apă şi managementul riscurilor,dezvoltarea socio-economică (cultură, educaţie, cercetare, turism,dezvoltare rurală, piaţa internă) şi îmbunătăţirea sistemului deguvernare.

Printre cele mai importante proiecte pe care România vrea să lefinanţeze cu ajutorul Strategiei Dunării se numără canalul Dunăre -Bucureşti, două noi poduri România - Bulgaria şi refacereainfrastructurii portuare (România are 12 porturi fluviale). Suntproiecte elaborate în valoare de nouă miliarde de euro.

Ministrul mediului Laslo Borbely: "Degeaba finalizăm o Strategiea Dunării dacă nu concepem noi, statele riverane, cele din UniuneaEuropeană şi cele care încă nu sunt membre ale UE o strategie princare să umplem de conţinut. Noi avem proiecte de aproape nouămiliarde de euro propuse pe Bazinul Dunării, pe Bazinul Tisei, darşi pe infrastructură şi pe mediu".

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, România are o multitudinede proiecte transfrontaliere pe care doreşte să le realizeze cubanii alocaţi deja. Traian Băsescu: "Avem un singur pod care neleagă, la Giurgiu - Ruse (de Bulgaria - n.n.). Un alt pod, cel dela Vidin - Calafat, nu este finalizat. Dorim să dezvoltăm turismul,schimburile economice şi să dinamizăm viaţa pe cele două maluri. Nepropunem construirea a două noi poduri, la Bechet - Oreahovo şi laCălăraşi - Silistra, precum şi construirea unui nou complexhidroenergetic pe Dunăre".

Strategia Dunării este asemănătoare cu cea elaborată pentruMarea Baltică. Însă această din urmă bate pasul pe loc pentru căpentru ea nu se găsesc fonduri. UE a promis pentru StrategiaDunării aproape 100 de miliarde de euro. Astfel de strategii nubeneficiază de sume suplimentare. Însă şi aşa, dacă România şi-arputea fructifica iniţiativele, câteva miliarde bune de euro arputea fi investite în zonele transfrontaliere.

Ce aşteaptă România de la Strategia Dunării

  • Finalizarea canalului Bucureşti - Dunăre.
  • Două noi poduri, la Bechet - Oreahovo şi la Călăraşi -Silistra, între România şi Bulgaria.
  • Construirea unui nou complex hidro-energetic pe Dunăre.
  • Proiecte de cooperare transfrontalieră cu Ungaria şiSerbia.
  • Asigurarea navigabilităţii Prutului inferior şi noi poduripeste râu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO