Eveniment

120 mil. euro de la Uniunea Europeana asteapta inca proiectele primariilor

10.02.2009, 18:16 35

Autoritatile locale din regiunea Bucuresti-Ilfov nu au depus niciun proiect pentru a accesa fonduri europene cu o valoare de 120,79 mil. euro, in cadrul Programului Operational Regional (POR) pentru dezvoltare urbana, desi termenul limita expira la sfarsitul lunii viitoare.

Dan Nicula, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADRBI), organismul care implementeaza POR in regiunea Bucuresti-Ilfov, spune ca aceasta situatie a fost determinata si de termenul prea scurt pentru depunerea proiectelor.
"Perioada intre lansarea ghidului de intocmire a proiectelor pentru domeniul de interventie 1.1 'Planuri integarte de dezvoltare urbana' (noiembrie 2008 - n.r.) si termenul final de depunere (31 martie 2009 - n.r.) este foarte scurta. Trebuie sa tinem cont de faptul ca o primarie are nevoie de una-doua luni pentru a incheia o licitatie prin care sa desemneze firma de consultanta care sa intocmeasca proiectul si alte trei-noua luni pentru studiile de fezabilitate si intocmirea proiectelor", a explicat el. Nicula a mai spus ca pentru respectarea termenelor o primarie ar fi trebuit sa inceapa licitatiile anul trecut in perioada alegerilor.
Cu cei 120,79 mil. euro, Primaria Capitalei, primariile din cele sase sectoare ale Bucurestiului si cele din orasele din judetul Ilfov care au mai mult de 10.000 de locuitori pot sa reabiliteze strazi, sa construiasca statii pentru mijloacele de transport public, sa extinda sau sa modernizeze reteaua liniilor de tramvai si troleibuz, precum si sa construiasca culoare speciale pentru mijloacele de transport in comun, sa restaureze monumentele istorice sau sa renoveze cladirile degradate.
Primariile trebuie sa depuna un plan integrat care sa cuprinda minim doua proiecte din categorii diferite de operatiuni, de exemplu reabilitarea infrastructurii urbane si modernizarea cladirilor destinate serviciilor sociale, intre care sa exsite o interdependenta.
Directorul ADRBI spune ca problema cea mai mare pe care o vor intampina primariile Capitalei va fi in implementarea proiectelor.
"Toate primariile sectoarelor din Bucuresti au bugete mari pe care nu reusesc sa le cheltuiasca intr-un an si le reporteaza pentru anul urmator. Asta arata ca in primarii nu sunt resurse umane pentru a gestiona proiectele aflate in derulare. Atunci apare intrebarea fireasca: daca nu reusesc sa cheltuiasca banii pe care ii au, de ce ar mai veni sa ia aceste fonduri europene, cum le vor gestiona?", spune Nicula.
El spune ca in cazul in care ADRBI nu va primi proiecte elgibile pana pe 31 martie, ministerul poate propune o noua perioada de depunere de proiecte.
Nicula spune ca nici primariile din tara nu au depus proiecte, motivul fiind tot termenul scurt pe care acestea l-au avut pentru intocmirea proiectului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO