Eveniment

14 - 16 august 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

14 - 16 august 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend,...

Autor: Catalin Paduraru

14.08.2020, 14:47 878

Între o vânătoare de „perseide” şi o baie în mare, în aşteptarea prietenilor la cafeaua de dimineaţă (a se citi „spumant”), s-au strecurat şi aceste rânduri, gândurile mele către Dvs.

Mă bucur de câteva zile de odihnă.

Deşi sunt conştient că factorul emoţional este de neocolit într-o degustare, nu contenesc să mă mir de „greutatea” crescută pe care o ia acesta în momentele de relaxare, remodelând gustul unor vinuri.

Mai clar, vinul este un prieten al tihnei, al zâmbetului, al gândului senin.

Negociaţi cu viaţa cât mai multe clipe frumoase, cât mai multe secunde dilatate. Să vă fie bine!

1. Taylors Wines – Wakefield Riesling 2019, Australia

Din Australia, de ani de zile, Taylors Wines (Wakefield) trimite vinuri la VINARIUM International Wine Contest.

Îi admir pentru faptul că îşi construiesc cu tenacitate palmaresul, îi stimez pentru modul în care comunică şi pentru rigurozitatea cu care pregătesc mostrele.

Nu cunosc pe nimeni de la aceasta cramă, nu ne-am văzut, nu ştiu sa aibă importator în România.

Am fost fascinat de cadenţa obţinerii medaliilor de aur.

Vinuri roşii, mai ales unele din Shiraz, par să aibă un loc garantat pe podium. Anul acesta, însă, şi vinurile albe s-au „comportat” ca nişte campioni cu experienţă.

Rieslingul din Clare Valley este de o fineţe rară, părând a fi făcut din cele mai bune fructe... altele decât strugurii! Măr galben, caisă, agrişe coapte, banană ş.a.m.d.

Descrierea ar putea trimite către Tutti Frutti, ceea ce ar fi nedrept. Aromele sunt elegante, comprimate şi se dezvăluie lent, după ce se stinge atacul de aciditate. Vă spun, e nevoie de timp liber pentru un astfel de vin...

P.S. Am verificat. Nu se găseşte în România. Internetul cred că poate rezolva problema.

Toate vinurile Taylors Wines le găsiţi aici.

2. Crama Thesaurus, Thesaurus Reserve - Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot 2016

Triada aceasta ar putea speria, ar putea induce ideea că ne aflăm în faţa unui vin greu. Or, nu toată lumea îşi doreşte „heavy”, nu toate ocaziile ar fi potrivite unor astfel de vinuri.

Fiecare dintre cele trei soiuri au şi câte o trăsătură mai ştrengărească. Vinificatorul le-a captat şi a realizat un vin optimist, cu o corpolenţă medie şi aciditate care invită la o frecvenţă susţinută a golirii paharelor. La  aproape 4 ani de la producere, vinul este surprinzător de tânăr. Nu există taninuri rebele, nu există „contondenţe”, nu există ascunzişuri. O tipsie de argint plină cu fructe de pădure. Şi multă energie pozitivă.

Pe site-ul producătorului www.thesaurus.ro îl găsiţi aici.

3. WINERO CRAMA, Alira Flamma – Roşu baricat 2016

Leat cu vinul din Silagiu, Flamma (bazat pe Cabernet şi Merlot) este rodui unui alt terroir, altui stil de vinificaţie şi, ca atare, destinat celor care (sau momentelor în care se) cer fruct supracopt, profunzimi gustative.

Din clasa „velvet & silk”, vinul nostru este – fără îndoială – unul de însoţire pentru gastronomia evoluată. E nevoie de carne suculentă, de contrapuncte „crunch”. Se va descurca excelent (ştiu, pare un şablon, dar şi soarele răsare în fiecare zi de la est) – cu brănzeturi îndelung maturate. Eu am adăugat şi niste smochine la „blue”. Nu ştiu daca e corect sau nu. Important este că am reuşit să gasesc întregul. Ceea ce vă doresc şi Dvs.

Pe www.vinexpert.ro îl găsiţi aici.

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO