Eveniment

14 mai 2021 – Paharul cu… visuri: Observaţie. Plus 3 Sauvignon Blanc. Tot cu plus. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU - VINARIUM

14 mai 2021 – Paharul cu… visuri: Observaţie. Plus 3...
14.05.2021, 16:58 378

Care sunt factorii care influenţează creşterea consumului de vin ambalat? („îmbuteliat” nu pare să mai fie un termen pe deplin(!) cuprinzător, BIB-urile, dozele, obligându-ne să ne gândim la o nouă sintagmă, alta decât “en-bouteille” – îmbuteliat).

Unul ar fi creşterea ponderii cheltuielior românilor către servicii şi entertainment. Restaurantul nu mai este demult un loc de „alimentaţie publică”. Sau DOAR un loc unde cetăţeanul se alimentează. Iar vinul nu mai este doar o simplă băutură ci, un marker cultural, identitar, social, etc.

Vinul se pliază cu uşurinţă pe „convenţii” noi, se integrează uşor în „spectacol” şi în distracţie.

Dar aceste lucruri sunt deja pe cale să fie cunoscute de aproape toată lumea.

Semnalul că vom avea o creştere a consumului de vin produs şi comercializat de crame care subscriu din punct de vedere conceptual şi legal ideii de profesionalism îl putem detecta din modificarea tiparului celeilalte tabere de producţie, cea aflată în zona gri şi/sau neagră a pieţei.

Aici se întâmplă două fenomene, dacă este să luăm în calcul doar zona celor care nu apelează la practici imorale (căci şi aceia există printre noi).

Pe de o parte, suprafeţe mari de vii hibrid, vii bătrâne cu amestecuri în plantaţie, vii cu soiuri inadecvate – ajung în (semi)părăsire odată cu îmbătrânirea proprietarilor şi cu creşterea pretenţiilor salariale ale posibililor (din ce în ce mai puţini) lucrători. Acest tip de cultură oricum nu era sustenabilă din punct de vedere economic, produsul finit fiind ieftin, fără calităţi deosebite şi... perisabil. Rezista, cât de cât, ca produs ilicit.

Pe de altă parte, potenţialii moştenitori se desprind de această „povară” care nu  aduce decât pagube în timp şi bani. Chiar şi cei mai îndărătnici pot constata că, în ciuda tuturor eforturilor de a păstra „tradiţia”, fără o „reformă” în plantaţie, fără tehnologiile specifice şi fără know how, vinul lor nu poate intra în competiţie cu vinurile produse oficial de crame care îşi asumă acest parcurs în jaloanele sec. XXI.

Deci afacerea de la „particulari” se cam... oţeteşte. Asta nu înseamnă că va scădea consumul ci că, aşa cum anticipam, acesta se va îndrepta către vinul de calitate din circuitul validat de mecanismele actuale ale societăţilor civilizate.

Putem estima că vom avea în câţiva ani un consum de vin „ambalat” cu creşteri anuale de două cifre. Studiile VINARIUM mă îndreptăţesc să afirm că, dacă statul şi-ar înţelege menirea, consumul de vin românesc s-ar putea dubla. Altfel, fără această implicare, da, consumul va creşte, dar va susţine masiv şi alte economii. Nu e un dezastru. Nu e sfârşitul lumii. E doar... păcat.

Dar, decât să ne-ntristăm, mai bine… trei vinuri degustăm! Începem cu trei vinuri obţinute din Sauvignon Blanc. Ele nu se “canibalizează” între ele.


 
 

1. Domeniile Sâmbureşti - Sauvignon Blanc 2019

2. Crama MAXIMARC - Sauvignon Blanc 2019

3. Purcari, Nocturne - Sauvignon Blanc de Purcari 2019

 
 

1. Domeniile Sâmbureşti - Sauvignon Blanc 2019

Place pentru că e prietenos. Notele olfactive şi gustative – mai apropiate de fructe “blonde” coapte, captează şi simpatia grupelor extreme de vârstă din categoria legală, formând un ecart mare de băutori.

Fără a subscrie, neapărat, unui stil anume, Sauvignon-ul Blanc de la Sâmbureşti pare destinat petrecerilor cu multă lume sau pentru ceea ce românii numesc „cursă lungă”. Fructe “blonde”?! Corcoduşe albe, pere timpurii, cirese albe şi, cu aceeaşi culoare la interior, mango.

Ne va ajuta să (pe)trecem cu bine vara!

Pe www.specialdrinks.ro îl găsiţi aici.

 
 

2. Crama MAXIMARC - Sauvignon Blanc 2019

Aciditate şi note exotice, un vin de „new wawe” dar, cumva, aliniat mai mult pe direcţia vinurilor din America de Sud.

Adică, mai puţin „pietros”, mai puţin „crocant”.

Dăruieşte, în schimb, complexitate, un gust delicios de caise, fructul pasiunii şi un miros de flori de gutui.

Pe www.vinmag.ro îl găsiţi aici.

 
 

3. Purcari, Nocturne - Sauvignon Blanc de Purcari 2019

„Outstanding”- un termen care mă cam enerva cand îl auzeam la profesorii WSET (Wine & Spirits Education Trust). Acum, iată, îl folosesc şi eu. Bun de băut, bun de făcut afaceri.

Nas „ravisant” de salvie şi lămâiţă, gust de coajă rasă de lămâie, măr, kiwi bine copt şi o neaşteptată tuşă de santal şi dulceaţă de pepene.

Perfect în echilibru, îşi permite să treacă, zâmbind, înainte-înapoi pe cablul întins (la înălţime) între piscurile realizărilor enologice din cele două Lumi ale Vinului.

Un alt exemplu, tot pe vinuri albe.

Pe www.vinmagazin.ro îl găsiţi aici.

 
 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, următiţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2!

Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

 

Concursul Internaţional VINARIUM va avea loc în perioada 27-30 mai 2021. Noutăţi aici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO