Eveniment

142 de spitale publice şi private din România funcţionează fără autorizaţie pentru unităţile de transfuzie sanguină

142 de spitale publice şi private din România...

Autor: Ioana Nicolescu

03.08.2016, 15:16 55

În spitalele din România funcţionează 108 unităţi sanitare publice şi 34 private fără unităţi de transfuzie sanguine autorizate, a transmis miercuri Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX. Dintre acestea, 19 sunt unităţi medicale din Bucureşti, 11 fiind spitale publice. Pe listă se află Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „CC Iliescu”, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, iar la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias nu există date ale Direcţiei Sanitare Publice.

Ministerul a cerut situaţiile de la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii. Rezultatul arată că 108 unităţi publice şi 34 private funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate de DSP-uri.

Astfel, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis o serie de măsuri de urgenţă. În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unităţile de transfuzii neautorizate şi vor fi investigate motivele pentru care aceste unităţi de transfuzii nu au autorizaţie. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

De asemenea, în această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unitate de transfuzii autorizată sau de către centrul judeţean de transfuzie sangvină, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. În acelaşi timp, ministerul lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor, documentul fiind în curs de finalizare.

Ministerul Sănătăţii anunţă că stadiul de actualizare a acestor informaţii este din 25 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO