Eveniment

15 aprilie 2022 – Paharul cu visuri: Economie de... piaţă. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

15.04.2022, 17:46 399

Un puternic post de radio (în FM), chestiona - mai deunăzi - ascultătorii pe tema turbulenţelor economice. Mai exact ce cred aceştia despre măsurile de compensare care ar trebui luate de guvern/ autorităţi pentru ca românii să treacă cu bine (atât cât se poate) această criză.

Din păcate, atât întrebările erau greşite cât şi „bazinele” de respondenţi erau... sterile. Eroarea juralistică este, de fapt, o mutaţie dată de repetiţia în cheie falsă.

De ani de zile politicienii preferă discursul demagogic care ascunde judecata (?) semidoctului, lipsa de curaj (nicio acţiune de anvergură) şi care satisface înţelegerea celor mulţi.

În 30 de ani nu am auzit despre iniţiative de a scana gândirea economică avangardistă, de a stimula studiul performant în domeniul noului tip de economie (postindustrială) sau, măcar, de a coopta (pe bani) mari personalităţi internaţionale în ale economiei.

Preferăm cârpeli cu nuanţe populare (chipurile!) şi „ascultăm glasul mulţimii”. Vox populi, din ce ştiu eu că funcţionează astăzi, are succes doar într-o emisiune TV, ca rubrică comică.

Dacă nu vom plăti educaţia, excelenţa, cercetarea, dacă nu vom încerca să clădim o meritocraţie, tipul de emisiune mai sus pomenit va avea din ce în ce mai mulţi fani gata să râdă de „prostia altora” până când – organic – se va întrerupe difuzarea.

Pentru a o viziona, poporul va avea nevoie doar de… o oglindă.

 
 
  1. Liliac Winery – VERY VIENNA  Sauvignon Blanc 2020

Qualitatswein aus Osterreich!

 
 

Pare o nebunie, ştiu! Dar e o nebunie! Liliac a înfiinţat o plantaţie de viţă-de-vie în inima Vienei!

Vinul este, la rându-i, o nebunie! Aciditate (şi acidulare obţinută, probabil, printr-o uşoară impregnare), verde-n gust (cum le place austriecilor) şi toate fructele – grapefruit, agrişe – (cum ne place şi nouă) şi note de flori de câmp şi iarbă după ploaie – cum place oricărui băutor de vin sec (condimentat puţin).

Bănuiesc că avem de-a face cu o cantitate foarte mică de butelii (dată fiind suprafaţa micropodgoriei), aşa că... grăbiţi-vă! Iar dacă e prea târziu şi sticlele se vor fi vândut, iertaţi-mă! Atât pot ţine pasul!

Pe www.beicevrei.ro îl găsiţi aici.

 
  1. Crama Mirceşti, Bardul din Mirceşti – Fumé Blanc 2020, Rep. Moldova
 

Referinţa la Alecsandri o lăsăm exegeţilor, iar pe Arcadie Foşnea, winemaker şi proprietar, ar trebui să-l întrebăm dacă intuia - măcar – pe când îşi proiecta podgoria/ crama, că Sauvignon Blanc se poate exprima atât de bine în Mirceşti/ Ungheni.

Cu struguri culeşi la jumătatea lui Septembrie din care să rezulte 14% alcool, chiar avem confirmarea că acumulările de zaharuri pe pantele sud-estice sunt suficiente în condiţiile climatice de astăzi.

Aromele primare, bine surprinse, rămân la locul lor nefiind „arse” de soarele torid al după-amiezii de vară. Fermentarea pe drojdii adaugă eleganţă şi încărcătură aromatică „secundară”. Lemnul finisează ca o hârtie de şlefuit cu granulaţie extrafină (3.000+), dând „luciu” a la Guguianu sau Neacşu.

Lung, se menţine în post gust cu pere timpurii, ceară, floare de salcâm. Mineralitatea e ca stratul de pietre de sub un pârâu răcoros de munte.

Pe www.produse-moldovenesti.ro îl găsiţi aici.

 
  1. Domeniile CUZA – Rară Neagră & Cabernet Sauvignon 2019, Rep. Moldova
 

Era greu de crezut că, mai devreme sau mai târziu, nu se va umple şi această nişă de gust: vin roşu – deschis, vin blând, fructe coapte (unele dintre ele migrând dinspre categoria de definire a vinurilor albe; nectarina ar fi un exemplu), nu foarte lung şi cu taninuri moi.

O senzaţie de dulce este contrabalansată de suculenţa vinului şi de accentele de vişine şi cireşe.

În sensul „tradiţional” este cel mai aproape de masa de Paşte, având avantajul că s-ar potrivi şi cu caşul (moldovenesc) de la aperitiv, şi cu Pasca, indiferent că e cu brânză sărată, dulce sau cu smântână (Doamne!).

Despre Domeniile Cuza puteţi afla de pe https://domeniilecuza.wine/ .

Puteţi achiziţiona vinul de pe www.rafinat.ro de aici.

 

Vin Sărbătorile de Paşte!

Vin să fie-n casa voastră!

 
 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă”, Sezonul 3,  de pe TVR2! Sâmbăta de la 17,00 şi Duminica, în reluare, de la 12,00.

Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” este pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM am afişat episoade cu subtitrare în limba engleză!

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO