Eveniment

16 aprilie 2021 – Paharul cu… visuri: Wine & neurofeedback. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU - VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru

16.04.2021, 14:07 429

Un aparat care să măsoare gradul de satisfacţie în momentul degustării unui vin? Da.

O invenţie românească bazată pe o idee originală, pe muncă de cercetare, finanţată prin resurse proprii, definitivată datorită unei asocieri pluridiciplinare (Mulţumesc, Cătălin Dumitrescu!). O invenţie sub semnul Institutul Vinului VINARIUM.

Interesant va fi procesul de urmărire a reacţiilor “necenzurate” (şi necosmetizate de cuvinte) a sutelor de subiecţi - connaîsseurs şi neofiţi - în faţa aceluiaşi vin.

Primul test - premieră mondială - se va face la Concursul Internaţional de Vinuri VINARIUM 2021.

Aplicabilitatea inovaţiei se transferă în domeniul neuromarketingului. Astfel, un manager de restaurant va avea controlul stării de satisfacţie a clienţilor în timp real, profesorii de specialitate şi marketerii vor avea noi ustensile de lucru. Producătorii de vin, de asemenea, vor fi printre primii beneficiari ai acestor “mărturii” cuantificate.

Cum vă place vinul nostru? va primi, în sfãrşit, un răspuns... cinstit.

Acest poligraf de tip nou va face revoluţie în partiţiile evaluării senzoriale şi în cele de pregatire/prezentare a produsului finit VIN. Şi nu numai.

Înainte de a trece la vinurile săptămânii, evaluate demi(!)clasic, îmi temperez discursul cu accente triumfaliste dintr-un singur motiv: lipsa de interes pentru cercetare din partea tuturor instituţiilor statului. Instituţii care - cel puţin în teorie (şi în litera legii) - ar trebui să se ocupe exact de finanţarea, stimularea şi promovarea acestei munci speciale.  Sau, cine ştie, poate s-a hotărât, trebuie să importăm orice, oricât şi de oriunde, nu?!

1. Crama La Salina, ISSA - Pinot Noir 2019

2. Les Hautes Vacquières – Vacqueyras Grandes Serres 2017

3. Crama MARCEA Ştefăneşti - Truda Fanny Ediţie Limitată

 

1. Crama La Salina, ISSA - Pinot Noir 2019

Când eram şcolar şi îl auzeam pe tatăl meu (inginer în domeniul viei şi vinului) şi pe colegii lui vorbind despre vin, descriind vinul, credeam –sincer că parcurg texte dintr-o biblie a unei religii necunoscute mie.

Mi-era teamă că e preambulul unor stări extatice date de... alcool. Nu l-am văzut niciodată beat pe tatăl meu. Moştenirea genetică o fi însemnând ceva dar, în acelaşi timp, sunt sigur, iubitorul de vin este un om aparte, unul care vede viaţa altfel şi care respectă sângele eucaristic.

În cazul Pinot Noir – Issa, nebăutor de Pinot Noir fiind, mă plec în faţa lui. Culoare „şcoală” fără tuşe groase, inutile la acest soi. Miros reavăn de „ground” de pădure (amestec de pământ, ferigi şi ciuperci).

Aciditate evidentă, îmblânzită cu har de „picăturile” de fruct şi de „mătasea” care vine… habar n-am de unde.

Cred că ar putea fi vinul roşu de după amiază pentru întreg sezonul cald. Care à propos, se apropie!

Pe www.emag.ro   îl găsiţi aici.

 

2. Les Hautes Vacquières – Vacqueyras Grandes Serres 2017

Îţi doreşti un vin suculent cu amestec –bine dozat- de fructe –lemn- condimente? Iată-l!

Gestionat de o casă din Chateauneuf du Pape de „negociants” (veriga lipsă în comerţul nostru), vinul propune o experienţă care nu te face să uiţi de specificitatea Rhone-ului, dar care nici nu se sfieşte să te invite pe teritorii neumblate. Cireşe coapte, lemn în echilibru, porumbele, cacao şi scorţişoară.

De când m-am reapucat de sport (şi am dat „jos” 15 kg!), am (re)descoperit burgerul făcut acasă, din carne bună de vită. Păstrez vinul pentru acest pairing, pentru că „rezistă” cu succes şi la ceapa-contrapunct şi chiar la un sos preparat de mine cu suc de roşii, piri-piri, sirop de agave şi... alte ingrediente pe care nici măcar soţiei mele nu i le spun.

Un vin direct, puternic, cât să ţină la orice provocare culinară. Până şi la riscantele mâncăruri gătite de subsemnatul.

Pe www.vinmagazin.ro îl găsiţi aici.

3. Crama MARCEA Ştefăneşti - Truda Fanny Ediţie Limitată

În primul rând, cine îmi poate face rost de Jurnalul ţinut de ... viticultorul Liviu Rebreanu (Caietul de la vie, 1935-1943)

Truda Fanny era vinul dedicat iubitei sale soţii, vinul cel mai bun pe care-l scotea dintr-o recoltă.

Astăzi, la Crama Marcea, vinul cel mai bun din cramă poartă acelaşi nume.

Un vin nebun – capabil să te arunce în eterul poetic. Nestăpânit, deschide o casetă cu arome sălbatice pe care le întinde trufaş zeci de secunde, în ceea ce numim post gust.

La fiecare întoarcere la pahar, ni se dezvăluie note noi – mănunchiuri de ierburi uscate, condimente de băcănie veche, peliniţă, roşcove, taninuri care înving băutorii slabi, neantrenaţi.

Vin pentru carne marmorată (cu grăsime), vin care primeşte entuziast uleiul de măsline şi caşul moldovenesc (cu găuri!).

Intinzi urda pe pâine prăjită, pui bucăţele mici (cât o piatră de inel) de şuncă prăjită, câteva frunze de untişor (şi ele trase prin tigaie) şi poţi „da legătura cu studioul”. Întind coarda dacă spun şi de un jambon uscat şi trufe negre?!

Pe www.rafinat.ro îl găsiţi aici.

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, următiţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2!

Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

 

Concursul Internaţional VINARIUM va avea loc în perioada 27-30 mai 2021. Noutăţi aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO