Eveniment

18 martie 2022 – Paharul cu visuri: De trei ori Fetească Neagră. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

18.03.2022, 15:55 440
 
 

În ultima vreme tot “fur” cărţi de la fiica-mea. Deh, Ruxandra este antropolog. Cu alte cuvinte, “provocările” biblio sunt grele...

Astăzi, în drum spre spaţiul pe care l-am amenajat pentru degustările strict profesionale, m-am “împiedicat” de ZOOmenirea (Desmond Morris), o carte lăsată ca o aluzie pe marginea biroului meu (guess who is guilty).

Reafirmarea puternică şi repetată a impulsului spre cooperare al fiinţei umane e un miracol al supravieţuirii noastre ca civilizaţie”  scrie autorul, încă de la început.

Adică, dacă nu cooperăm şi facem totul pe “cont propriu” suntem puşi în pericol?! Cel puţin ca “trib”, ca popor, se pare că da.

Alung gândul şi inventariez lucrările “în comun” ale sectorului vitivinicol românesc: creşterea unui brand coerent de ţară, educaţie, susţinerea cu prioritate a proiectelor româneşti care aduc beneficii generice (v. Institutul Vinului - Muzeu, Concurs, cercetare samd). Mă opresc... pentru că mi-am dorit să scriu un articol pozitiv. Nu mi-a ieşit.

Mai încerc pe 1 Aprilie...

Astăzi avem trei vinuri din Fetească Neagră, din trei ani de recoltă diferiţi. Aşadar, nu fac comparaţii - mai ales că sunt din două regiuni diferite (Dealu Mare şi Sâmbureşti) - ci, pentru plăcere, încerc să le aşez la aceeaşi masă. Nu văd de ce n-am avea într-o seară binecuvântată un regal de Fetească Neagră, trei vinuri cu personalităţi diferite.

Într-o ordine a “blândeţii”, ordonarea în degustare ar fi: Chateau Valvis (Domeniile Sâmbureşti), Cantus Primus (Viile Metamorfosis), Vizionar (Domeniul Aristiţei). După criteriul “alcool”... e complicat; toate trei au pe la 15% alcool. Hm... Ar mai fi ordonarea după an (de la tânăr la mai vârstnic). Doar că anul (deşi important)... nu e totul.

Aşa că, fiind şi o potrivire de practică (vinurile se exprimă fără să se stânjenească unul pe altul), propun să respectăm ordinea apariţiei cramelor (sub denumirea şi formula antreprenorială actuale).

Domeniile Sâmbureşti, Château VALVIS – Fetească Neagră 2018

Fetească Neagră Sâmbureşti -  deschide spectacolul. Introduce publicul în convenţie, tăind legăturile cu tumultul urban. Zmeură, coarne, prune mici, cuişoare şi... sâmburi sâmbureşti de caise/migdale. Este un vin bogat, care poate reveni la finalul degustării pentru o “aprofundare” îndelungată.

Pe www.finestore.ro îl găsiţi aici.

Viile METAMORFOSIS, CANTUS PRIMUS – Fetească Neagră 2019

Fetească Neagră Cantus Primus - Definiţia “suculenţei”. Este plin de rodii, coacăze roşii, are uşoare trimiteri către ingrediente de brutărie. Cred că vinificatorul a ghicit “secţiunea de aur” din pictură şi a transferat-o în portretul acestui vin care poate fi plăcut de toţi admiratorii vinurilor roşii clasice.

Pe site-ul producătorului îl găsiţi aici.

Domeniul ARISTIŢEI, Vizionar Rezerva – Fetească Neagră 

Last but not least - Fetească Neagră VIZIONAR Domeniul Aristiţei

Imaginaţi-vă varianta cea mai puternică a unui SUV dotat cu cele mai elaborate accesorii, sincron citadine. Notele din gust sunt mai aşezate dar, invariabil, revin semnele ludice ale aromelor primare care se combină... în felul de mai sus: motor 5 L, 4X4, electronică şi acustică de ultimă generaţie şi confort burghez.

Ediţie limitată – 600 de sticle. Doar la cramă.

 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă”, Sezonul 3,  de pe TVR2! Sâmbăta de la 17,00 şi Duminica, în reluare, de la 12,00.

Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” este pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM am afişat episoade cu subtitrare în limba engleză!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO