Eveniment

180 de intreprinderi mari „se bat” pentru 110 mil. euro de la UE

31.05.2010, 20:19 87

Circa 180 de proiecte au fost depuse ieri de intreprinderilemari cu peste 250 de angajati sau cifre de afaceri nete de peste 50de milioane de euro, pentru obtinerea unei finantari europenenerambursabile de pana la 5 mil. euro.

Acesta este cel de-al doilea apel de proiecte lansat pentruintreprinderile mari, iar bugetul pus la bataie este de aproximativ110 mil. euro. Interesul companiilor mari pentru banii de la UEeste ridicat deoarece practic, aceasta este ultima sansa pe careacestea o au pentru a obtine bani europeni. Intregul bugetul alocatpana in 2013 companiilor mari se va epuiza cu acest apel deproiecte, in situatia in care nu vor mai exista noi alocari de pealte axe.

"Sunt in jur de 180 de proiecte depuse, mai multe fata de primasesiune din 2008. Va incepe de maine (astazi - n.red.) prima etapade verificare administrativa care va fi realizata de catreAutoritatea de Management a Programului Operational SectorialCresterea Competitivitatii Economice (AMPOS CCE)", a spus pentru ZFCatalina Melita, directorul general al AMPOS CCE.

Procesul de evaluare cuprinde trei etape: verificareaconformitatii administrative a cererii de finantare, verificareaeligibilitatii solicitantului si a proiectului si evaluarea tehnicasi financiara. Dupa selectia si afisarea listei de proiecteaprobate, solicitantii pot sa depuna in zece zile eventualecontestatii.

In cazul primului apel de proiecte destinat investitiilor inintreprinderile mari si lansat in octombrie 2008, evaluarea a durataproape un an de zile. Astfel, la sfarsitul anului trecut a fostafisata lista cu proiectele aprobate, iar primele contracte definantare au fost semnate la inceputul acestui an.

In cursa pentru banii de la UE s-au aflat atunci 123 de firme,care solicitau o finantare care depasea de patru ori bugetul alocatde 215 mil. lei. Dintre acestea au fost selectate 28 de companiiprintre care Astalrom, Tess Conex, Vrancart, Elvila, Popeci UtilajGreu, Matrite Dacia, Uzuc, Carpatcement, Somes, Menarom Pec,Napomar, RG Holz Company si Sirfit.

Intreprinderile mari au avut posibilitatea anul acesta ca inperioada 9 martie-31 mai sa depuna o noua serie de dosare definantare pentru crearea sau modernizarea unei unitati de productie(fabrica, sectie, instalatie) sau achizitia de instalatii siechipamente, introducerea de noi tehnologii de productie, demijloace de transport tehnologice, aplicatii informatice legate deproiect, brevete, licente.

Finantarea se poate obtine prin intermediul operatiunii dedicateintreprinderilor mari din cadrul Programului Operational SectorialCresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), "Sprijin pentruconsolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitiitangibile si intangibile pentru intreprinderile mari".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO