Eveniment

2.400 de euro, salariul mediu al absolventilor de MBA si EMBA

21.03.2010, 23:08 76

Salariul mediu lunar net al managerilor care au absolvit anultrecut programe de MBA si Executive MBA pe piata locala este de2.400 de euro, potrivit celei de-a treia editii a Top MBA, editatde ZF.

Salariul absolventilor de anul trecut este cu 250 de euro maiscazut decat cel al managerilor care au finalizat programe debusiness in 2008, in procente scaderea fiind de 10%.

Cu toate acestea, managerii care au finalizat un MBA sau un EMBAcastiga de aproape sapte ori salariul mediu pe economie, care estede circa 360 de euro in prezent.

Absolventii programelor de tip Executive castiga, in medie,2.950 de euro net pe luna, in timp ce in cazul absolventilor de MBAmedia scade pana la 1.900 de euro.

Programele de tip Executive se adreseaza persoanelor cu oexperienta extinsa in management si care ocupa pozitii cu un gradmai ridicat de senioritate, fapt ce explica nivelul salarial mairidicat.

In general, salariile cresc, in medie, cu 50% dupa absolvireaunui program de MBA sau EMBA, iar in unele cazuri se dubleaza sause tripleaza, insa in 2009 tendinta de crestere accelerata anivelului salarial s-a estompat puternic. Salariile absolventilorde master de business au evoluat sincopat si neregulat, de lacresteri punctuale de 200% pana la stagnari sau chiar scaderi. Intotal, aproximativ 3.500 de manageri au absolvit programe de masterde business la nivel local, iar in acest an li se vor mai alaturainca aproximativ 250 de absolventi.

Romanii care aplica la un program de Master of BusinessAdministration (MBA) pe piata locala castiga in medie 1.400 de eurosi se asteapta ca absolvirea unei scoli de business sa le dublezecastigurile, pana la peste 3.200 de euro, arata un studiu realizatde reteaua globala specializata in educatie QS Network, careorganizeaza la nivel local MBA Tour, cel mai mare programinternational de targuri de informare de scoli de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO