Eveniment

20% din importul de gaz este pe mana rusilor de la Alro

07.01.2009, 19:52 215

O cincime din importurile de gaze ale Romaniei sunt intermediate de Imex Oil si Conef Energy, adica rusii de la Alro, care intentioneaza sa solicite un ajutor de la statul roman pentru a sustine activitatea combinatului de la Slatina lovita de criza financiara internationala.

Imex Oil si Conef Energy fac parte din imperiul mogulului rus Vitali Matsitski, care controleaza numeroase afaceri cu aluminiu, si asigura circa 20% din importurile de gaze pentru Romania. Afacerile celor doua companii s-ar putea ridica la circa 400 de milioane de euro tinand cont de faptul ca aduc peste un miliard de metri cubi de gaze anual. Imex Oil este inregistrata in Cipru, aparand in rapoartele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) ca fiind al doilea mare importator de gaze din Romania, in timp ce Conef Energy a fost inregistrata in 2007, iar potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, afacerile companiei s-au ridicat in 2007 la doar 103 mii de euro, avand un profit de 56 de mii de euro. Cu toate acestea, Conef Energy este compania care a semnat contractul de achizitie de gaze cu Gazprom in 2007, contract valabil pana in 2030 prin care vor fi livrati in Romania circa 42 mld. de metri cubi de gaze.
In afara de Imex Oil, mai este un jucator, controlat tot de rusi, care face legea intre intermediarii de gaze. WIEE, joint-venture intre rusii de la Gazprom si Wintershall, companie care apartine grupului german BASF si care este principalul intermediar in relatia de import Rusia - Romania, prin intermediul acestei companii intrand circa 80% din importurile de gaze anuale ale Romaniei. Practic, la un consum anual de circa 17 mld. metri cubi de gaze, din care 5 mld. metri cubi vin din import, WIEE aduce in Romania si vinde mai departe clientilor sai circa 4 mld. metri cubi de gaze, ceea ce in bani inseamna circa un miliard de euro in fiecare an.
Cele doua mari businessuri cu gaze naturale derulate au sansa de a face pana in 2030, an in care le expira amandurora contractele cu Gazprom, afaceri de minimum 30 de miliarde de euro, chiar daca acum nu-si respecta obligatiile contractuale in contextul conflictului ruso-ucrainean.
Romania nu mai importa direct gaze din Rusia din 1993. Prima companie agreata de rusi a fost WIEE, careia in noiembrie 2005 i-a fost prelungit contractul de achizitie de gaze pana in 2030. Intre 1993-2002, WIEE a adus in Romania intre 3-5 miliarde de metri cubi de gaze anual. In 2007 Gazprom a semnat contractul cu Conef Energy pana in 2030, clauzele contractului prevazand livrarea a pana la 2 miliarde de metri cubi anual pana in 2030, ceea ce inseamna circa 42 de miliarde de metri cubi in total pe perioada desfasurarii contractului.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO