Eveniment

200 mil. euro pentru investitii in surse de energie regenerabile

11.08.2008, 19:32 24

Companiile interesate de dezvoltarea unor unitati de productie de energie electrica din surse regenerabile pot accesa incepand cu anul acesta pana in 2013 fonduri in valoare de 200 de milioane de euro, din care 169,7 mil. euro reprezinta fonduri europene nerambursabile si 30,3 mil. euro sunt fonduri de cofinantare publica asigurate de la bugetul de stat prin Ministerul Economiei si Finantelor.
Potrivit schemei de ajutor privind valorificarea resurselor regenerabile de energie publicata in Monitorul Oficial, fondurile pot acoperi pana la 70% din valoarea proiectului, solicitantul fiind obligat sa aduca o contributie proprie de cel putin 30% din proiect sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui ajutor public.
"Schema de ajutor de stat vizeaza proiectele de valorificare a resurselor regenerabile de energie din surse solare, surse eoliene, hidroenergetice pentru sisteme cu putere instalata de pana la 10 MW, biomasa, surse geotermale, energia valurilor, biogazul, gazele rezultate din fermentarea deseurilor. Desi nu este prevazuta o limitare a capacitatii instalate decat in cadrul hidrocentralelor, schema se va aplica numai proiectelor ale caror costuri totale nu depasesc 50 milioane de euro", spune Monica Constantin, senior associate in cadul casei de avocatura Schoenherr si Asociatii.
Cererile de finantare se depun la Ministerul Economiei si Finantelor. Durata procesului de evaluare va fi de maximum 60 de zile lucratoare, la incheierea acesteia urmand a se semna contractele de finantare intre solicitantii selectionati si Ministerul Economiei si Finantelor. "Avand in vedere dezvoltarea recenta de pe piata energiei regenerabile, in special in zona eoliana, cat si implicarea unor mari companii cu experienta in energia verde, este de asteptat ca solicitantii sa fie foarte interesati in derularea procesului. Desigur, ramane de vazut in ce masura autoritatile sunt pregatite sa conduca procesul in mod eficient", mai spune reprezentanta Schoenherr si Asociatii. Prima cerere de propuneri a fost lansata deja, termenul de depunere fiind cuprins intre 11 august si 30 septembrie anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO