Eveniment

2014, anul în care sudorii au ajuns să câştige mai bine decât profesorii, iar limbile străine au devenit mai importante decât facultatea absolvită

2014, anul în care sudorii au ajuns să câştige mai...

Autor: Adelina Mihai

29.12.2014, 09:00 6717

Anul 2014 a fost caracterizat de două mari tendinţe pe piaţa muncii: centrele de servicii de externalizare au făcut mii de angajări în rândul vorbitorilor de limbi străine, iar nevoia de “meseriaşi” şi de programatori s-a acutizat.

Cine a vrut să se angajeze anul acesta şi avea cunoştinţe de limbi străine nu a avut probleme în a-şi găsi un loc de muncă. Companii precum Telus, Genpact, Computer Generated Solutions sau Competence Call Center sunt doar câţiva dintre angajatorii industriei serviciilor de externalizare care au făcut câteva sute de noi angajări şi au planuri de extindere şi în 2015. Astfel de companii caută, în special, absolvenţi de facultate (indiferent de specializare) fără experienţă care să cunoască încă o limbă străină pe lângă engleză, iar salariile oferite sunt în jurul valorii de 1.300- 1.500 de lei net pe lună (sub salariul mediu pe economie, de circa 1.700 de lei net pe lună). România reprezintă o variantă europeană “ieftină” pentru înfiinţarea sau mutarea de centre de externalizare, având costuri de 5-6 ori mai mici decât în statele dezvoltate din Vest, de aceea este o piaţă foarte bună pentru astfel de business-uri şi devine, încet-încet, un hub regional în materie de outsourcing. Cu toate acestea, este neobişnuit faptul că firmele care fac angajări în acest domeniu caută studenţi sau absolvenţi de facultate, în condiţiile în care în call centerele din străinătate, de exemplu, se angajează cu preponderenţă absolvenţi de liceu. Oricum, cunoaşterea limbilor străine este extrem de importantă pentru cei care îşi doresc un loc de muncă “de birou” şi anul viitor.

Una dintre tendinţele negative ale pieţei muncii din 2014 a fost accentuarea deficitului de “meseriaşi”, dar şi de specialişti IT. Recruiterii spun că angajatorii sunt dispuşi să acorde salarii de 2.500 de lei pentru sudorii cu experienţă sau pentru sculeri matriţeri, dar că nu găsesc candidaţi, iar numărul scăzut de elevi din şcolile profesionale nu acoperă nevoia de personal pe care o au companiile producătoare de componente auto din ţară. Cu un salariu de 2.500 de lei net pe lună, un sudor câştigă mai mult decât un profesor sau un medic cu peste 10 ani de experienţă de lucru.

La rândul lor, angajatorii din industria IT sunt nevoiţi să inventeze tot felul de beneficii pentru a-şi ţine angajaţii motivaţi, pentru că altfel riscă să îi fure competiţia. Facultăţile cu profil IT livrează doar 7.000 de absolvenţi anual, iar nevoia din piaţă este dublă. De aceea, salariile IT-ştilor au avut cele mai mari ritmuri de creştere din ultimii ani, astfel că în prezent un programator fără experienţă câştigă şi 2.500- 3.000 de lei net pe lună.

Mai mult, pentru poziţiile care nu sunt tehnice, angajatorii îi sfătuiesc pe candidaţi să se pună la punct şi cu cunoştinţele de limbă română, pentru că problemele identificate în ultimii ani i-au obligat să dea teste de gramatică la recrutare, care triază destul de mult din aria de căutare a candidaţilor.

2014 a fost încă un an greu pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, pentru că firmele sunt foarte precaute în materie de costuri, astfel că nici la şase ani de la debutul crizei financiare nu s-a reuşit “recuperarea” joburilor pierdute în primii ani. Un lucru este cert: limbile străine, competenţele IT sau cunoaşterea unei meserii au devenit  <must have> pentru cei care vor să aibă un loc de muncă în anii care urmează.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO