Eveniment

2018 a fost cel mai bun an pentru vinurile româneşti din ultimii 28 de ani: Caracterul de soi al strugurilor a fost extraordinar

2018 a fost cel mai bun an pentru vinurile româneşti...

Autor: Răzvan Botea

04.01.2019, 11:00 1159

Anul 2018 este unul de referinţă pentru producţia de struguri, atât din punct de vedere calitativ, cât şi din punct de vedere cantitiativ. Condiţiile meteorologice din lu­ni­le august şi septembrie au salvat recolta de anul acesta, a spus Nelu Mărginean, director tehnic al producătorului de vinuri Jidvei.

„Anul 2018 a fost deosebit în ceea ce priveşte producţia de struguri. Eu zic că este un an de referinţă. Este cel mai bun an din ultimii 28 de ani din punctul de vedere al caracterului de soi. Condiţiile climatice de anul acesta au fost deosebite. Când cantitatea este foarte mare, te aştepţi să nu ai o calitate deosebită, dar luna august şi septembrie au salvat fără nicio pro­ble­mă calitatea“, a spus Nelu Mărginean.

Ponderea expor­tu­rilor companiei este de aproxi­mativ 15% din producţie, dintr-un total de aproximativ 25 de mi­lioane de sticle de vin pe an.

Tehnologia şi-a pus amprenta puternic şi în domeniul viticol. Dacă acum 28 de ani se putea vorbi de un procent de 10% al automatizării din producţie, anul acesta se poate spune că mai mult de 40% din pro­duc­ţie este automatizată, iar investiţiile în teh­nolo­gie ale companiei sunt constante la o valoare de peste 2 milioane de euro anual.

„Noi facem 40% din lucrări mecanizat. Încercăm să ducem procentul de mecanizare spre 60%. Acum 28 de ani doar tratamentele şi arătura erau mecanizate, acestea repre­zentând 10% din producţie. Sapa o facem mecanizat, stropitul, recoltatul, care presu­pu­ne forţă de muncă multă, care este o pro­blemă, dar de la an la an se simte impactul teh­no­logiei“, a mai spus directorul tehnic.

Compania plăteşte cu 150-200 de lei pe zi un om care culege strugurii, cu masa şi transportul asigurate. Cu toate acestea, nu sunt uşor de găsit, iar recoltatul automatizat este su­perior din punct de vedere calitativ, com­binele care recoltează selectând doar boabele să­nătoase şi coapte, în timp ce omul „aruncă“ în găleată cam orice, deoarece aceştia sunt plătiţi la kilogramul de struguri recoltat.  „Concurenţa este foarte mare la noi, în zona Blaj, practic nu este şomaj. La noi mai sunt încă 100 de locuri vacante, dar nu îi mai găseşti. Culegătorii sunt în număr de 3-400 zilieri, dintr-un total de 1.000 de oameni care participă la recoltat. De exemplu, avem în această perioadă, care este pentru tăiatul viei, femei care câştigă undeva la 1.000 de euro în mână pe lună. O plătim la fiecare viţă tăiată.“

Grupul Jidvei este cel mai mare producă­tor de vin din România, având 2.500 de hec­ta­re de viţă-de-vie şi crame situate la Jidvei, Tăuni, Blaj şi Bălcaciu.

Anul trecut, compania a investit în achizi­ţio­narea de echipamente şi utilaje pentru vi­ti­cul­tură şi către extinderea capacităţii de pro­duc­ţie şi depozitare a cramelor. Investiţiile de anul acesta au însumat mai mult de 5,5 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO